Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

KYNŠPERK NAD OHŘÍ 23. července (VS ČR) - Odsouzení z kynšperské věznice zařazení do speciálního projektu včelaření mají za sebou letos již druhé medobraní a pod vedením lektorů vytočili ze čtyř včelstev okolo 130 kilogramů této zlatavé tekutiny.

O včely se pod dohledem dvou vyškolených lektorů stará pět odsouzených. Vedli si dobře při odebírání plástů i odvíčkování, vytáčení v medometu i při plnění sklenic. Sklenice budou opatřeny speciální etiketou. Tu si zajišťuje každá věznice zapojená do projektu tak, aby bylo zřejmé, odkud med pochází.
Po odebrání medu se aplikuje léčebný formidol s kyselinou mravenčí proti škůdcům. Jedná se o preventivní biologicky neškodné léčivo k boji proti Varroáze a Nosematóze. Kyselina mravenčí je přírodní látka, která nezanechává rezidua a roztoči a mikroorganizmy se proti ní nedokážou bránit.

V okolí jsme vysázeli včelám prospěšné rostlinstvo a v polovině srpna plánujeme poslední stáčení letošní sezóny. Hned po odebrání medu začneme včely zakrmovat, aby si na zimu vytvořily dostatečné zásoby“, vysvětlil lektor Richard Werner.

Do programu je zařazen také třiatřicetiletý Pavel, který řekl „práce není málo, o včely se musíme průběžně starat, aby měly pořád co dělat, a měly dost prostoru a nevyrojily se. Sem tam dostaneme nějaké žihadlo, ale to je dobré pro zvýšení imunity“.
S projektem se ve věznici začalo v roce 2016, kdy byl chov včel zaveden pilotně jako vzdělávací aktivita v souladu s Koncepcí vězeňství do roku 2025. Rok 2016 a 2017 byl věnován teorii a technickému zázemí. V loňském roce se věznici podařilo i přes dlouhotrvající jarní mrazy a přetrvávající sucho napoprvé stočit přes 50 kg medu. Med není určen k prodeji. Vězni, kteří se na projektu podílejí, ho mohou využít jako dárek pro své blízké a bude sloužit jako suvenýr pro pracovní setkání a delegace.

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.