Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

KYNŠPERK NAD OHŘÍ 14. října (VS ČR) - Vrchní inspektor pro psovody podporučík Radek Čajka se vrátil se svým belgickým ovčákem Bethor Frosty Foxem z kynologického mistrovství světa v belgickém Lessines, kde se umístili na krásném 4. místě.

Mistrovství světa – Championschip Globalring mezinárodní organizace NVBK se konalo dne 9.  října  2022 v Belgii ve městě Lessines a Radek Čajka a jeho čtyřnohý parťák Bethor Frosty Fox, přezdívaný Viktor, se nominoval v kategorii 1 a s bodovým hodnocením 153 bodů z 200, obsadili v silné mezinárodní konkurenci  čtvrté místo.

Globalring je kynologický obranářský sport, který byl založen na základě zájmu zahraničních kynologů o kynologický sport u belgické ringové organizace NVBK. Je založen stejně jako ostatní ringové sporty na historických základech praktického využití psa pro službu. Tyto základy se postupně vyvinuly v kynologický sport tzv. ring, který slouží pro sportovní soupeření mezi psovody se svými psy a také k pobavení diváků.

Soutěž se skládala ze tří oddílů: poslušnost, skoky a obrana, přičemž zkušební řád Globalringu se inspiroval cviky vycházejícími z potřeb belgické armády.

„V tomto sportu se klade největší důraz na vysokou ovladatelnost psa. Po celou dobu soutěže pracuje bez jakýchkoliv pomůcek jako je obojek, vodítko nebo motivační odměny. Je tedy nutná chuť spolupracovat s psovodem a plnit úkoly samostatně a co nejvíce přesně a rychle. Ve cvicích poslušnosti jde více než o dokonalou přesnost spíše o spolehlivost psa. V oddíle obrany je pak kladen důraz na rychlé reakce, tvrdé zákroky a ovladatelnost. Obrany se provádí na figuranta oděného do celotělového obleku, kde jsou vymezené zóny jak na rukou, tak i na nohou, do kterých pes provádí zákus. Figurant se snaží psa od zákroku odradit nápřahy holí, výstřely ze cvičné zbraně nebo i různými předměty, které psovi znesnadňují zákus. Jedinou odměnou za odvedou práci, je pochvala psovoda“ , vysvětluje Čajka.

Podporučík Radek Čajka slouží ve vězeňské službě přes 30 let a více jak 20 let se věnuje služební kynologii. 

Sedmiletý belgický ovčák neboli malinois Viktor je  zařazený pro službu ve vězeňské službě do kategorie pes obranný a s Radkem Čajkou už bodovali na závodech v ringových sportech jak v Česku tak i v zahraničí.

peb

 

 

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X