Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

KYNŠPERK NAD OHŘÍ 3. ledna (VS ČR) - Ve věznici byl dokončen již třetí kurs "Vězňovy cesty" se spolupracující neziskovou organizací Mezinárodní vězeňské společenství, z.s. (MVS).

Tentokrát se kurs konal za fyzické přítomnosti lektorky Lenky Hellerové a absolvovalo jej 13 odsouzených mužů, převážně z oddílu pro odsouzené věřící a se zájmem o duchovní hodnoty. Kurs trval 9 týdnů po 2 hodinách a odsouzení na jeho závěru převzali diplomy od prvního zástupce ředitelky věznice Ladislava Pokorného. Slavnostní atmosféru podtrhlo drobné občerstvení, které opatřilo MVS.

„Výuka byla hojně provázena dialogy odsouzených s živým zájmem také o možnost osobní změny, kterou kurs na základě prakticky uchopitelných interpretací evangelia Markova a videí, přinášejících svědectví obrácených vězněných osob z celého světa přinášel. Odsouzení rovněž zpracovávali testy a další úkoly mimo výukové hodiny. Přejme odsouzeným, aby se nadšení proměnilo ve skutečnost osobních požehnaných proměn“, uvedl vězeňský kaplan Jaroslav Šašek.

 Předchozí 2 kursy "Vězňovy cesty" se zde kvůli protikoronavirovým opatřením konaly poprvé na světě on-line již na začátku roku 2022 a předtím ke konci roku 2021, rovněž úspěšně.

"Vězňova cesta" je vysoce propracovaný kurz, který se realizuje pod záštitou organizace „Prison Fellowship International“ po celém světě. Vysoce kreativním způsobem učí chápat odsouzené svoji situaci ve vězení i v životě. Pomocí detailně propracovaného, interaktivního programu jsou vedeni k zodpovědnosti za své činy a ve svých vlastních životech i k lepším rozhodnutím. Důraz je přitom kladen na správnou volbu v jejich praktickém jednání a chování. Pomocí jasných pravidel jsou vedeni mimo jiné k dodržování řádu a vytrvalosti, což účastníky vede ke snižování agrese a rozvíjení pozitivních vlastností, tolik potřebných pro bezproblémový život na svobodě. Díky samostudiu se jim navíc otvírá možnost hledání a nalezení nového – duchovního směru v životě, což je jeden z předpokladů, že ho nakonec úspěšně zvládnou. Program částečně vzdělávací, ale také motivační s přípravou na život po výstupu z výkonu trestu probíhá nejen v ČR, ale i v zahraničí. Snižuje agresivitu, nabízí odsouzeným přijímat nové hodnoty, pomáhá měnit jejich etické žebříčky a nalézat etičtější životní styl.

 

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X