Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

KYNŠPERK NAD OHŘÍ 22. května (VS ČR) - Vítězem 21. ročníku Přeboru Vězeňské služby České republiky ve speciální služební kynologii na vyhledávání omamných a psychotropních látek se stal Jiří Bažo z Věznice Kynšperk nad Ohří a získal titul Přeborník Vězeňské služby ČR.

Přebor se konal po čtyřleté odmlce ve dnech 15. až 19. května 2023 v areálu zotavovny vězeňské služby Pracov. Akce se účastnili příslušníci Policie ČR, Celní správy ČR, Armády ČR a Vojenské policie. Závodu se účastnili i příslušníci zahraničních bezpečnostních sborů ze Slovenska, Maďarska a Německa.

Praporčík Jiří Bažo získal tento titul se svým osmiletým německým ovčákem Badym. U vězeňské služby je od štěněte a celou dobu se věnuje výhradně pachovým pracím na vyhledání omamných a psychotropních látek ve věznici.

Při soutěži se vyhledávaly vzorky omamných a psychotropních látek jako marihuana, hašiš, kokain, extáze, pervitin a heroin ukryté v budovách, autech, v zásilkách v různých zavazadlech nebo v různých částech oblečení.

„U těchto disciplín je důraz kladen zejména na připravenost psů pro reálné nasazení v praxi. Je třeba, aby pes hledal samostatně s velkým nasazením a dynamikou.  Během hledání musí bez podpory psovoda překonávat překážky a být schopen pracovat i ve výškách. Nesmí se nechat rušit okolními podněty a přerušovat svoji práci, musí čichat se stejnou intenzitou“, vysvětluje Jiří Bažo.

Během vlastního vyhledávání mohli být psi jak na vodítku, tak na volno, nebo se oba způsoby kombinovaly.  Na každou z disciplín pachových prací byl stanoven časový limit. Do celkového hodnocení je zahrnuta rovněž schopnost psovoda řešit vzniklé i neobvyklé situace během vyhledávání, jeho souhra se psem a jeho profesionální vystupování a jeho chování během nasazení psa.

„Naše kynologie má 11 služebních psů a je nás 8 psovodů. Bylo mi ctí se tohoto závodu účastnit a bez mých kolegů bych na stupních vítězů určitě nestál. Jsou mi oporou jako přátelé tak i jako pomocníci při výcviku“, dodává J. Bažo.

 

peb

 

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X