Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

Ředitel Věznice Kynšperk nad Ohří plk. Mgr. Martin Klapper přijal pozvání chebské pobočky logistické společnosti DHL Supply Chain Česká republika na slavnostní dokončení hrubé stavby dalšího distribučního centra v Chebu.  Hala o ploše 30 tisíc metrů čtverečních má přinést 200 nových pracovních příležitostí. Zahájení provozu tohoto logistického centra včetně celních služeb je plánováno na začátek roku 2018.

Věznice navázala spolupráci s chebskou pobočkou společnosti DHL Supply Chain Česká republika vloni v listopadu a uzavřela s ní smlouvu o zaměstnávání vězňů. Společnost má logistická centra po celé ČR a stejně jako řada dalších firem se nyní potýká s nedostatkem pracovníků a rozhodla se proto především pro manipulační činnosti využít alternativní pracovní síly - odsouzených. Vězni nacházejí uplatnění na pozici skladových operátorů. Obyčejně zajišťují práce v sekci přebalování zboží, například třídění, přípravu obalového materiálu, skenování apod. S dalším využitím práce vězňů počítá chebská pobočka společnosti DHL Supply Chain Česká republika od února 2018.

Gabriela Kahounová, HR ředitelka DHL Supply Chain v ČR říká: „Vzhledem k situaci na pracovním trhu jsme se ke konci minulého roku rozhodli pro projekt „zaměstnávání vězňů“. Jako logistická společnost musíme zabezpečit aktivity pro naše zákazníky a je tedy nutné, abychom dosáhli minimální fluktuace zaměstnanců. Z toho důvodu jsme oslovili věznici v Kynšperku nad Ohří. Momentálně zaměstnáváme na naší pobočce v Chebu okolo 60 vězňů. Zaměstnávání vězňů je pro nás zajímavá příležitost, jak řešit nedostatek potenciálních zaměstnanců na českém trhu práce. Zároveň je naše nabídka práce odsouzeným prospěšná jak pro ně samotné, tak pro celou společnost. Tento projekt bereme i jako sociální zodpovědnost. Tím, že umožníme odsouzeným pracovat a usnadníme jim návrat do běžného života po propuštění z výkonu trestu, přispějeme k snížení rizika jejich recidivy.“

Podle ředitele věznice Martina Klappera je zaměstnávání jedním ze stěžejních prostředků resocializace vězňů. „Řada z nich má jen minimální pracovní zkušenosti a návyky. Zapojením do pracovního procesu si tyto návyky budují, upevňují a učí se vnímat práci jako legální prostředek k zajištění obživy. Díky výdělku ve výkonu trestu mohou také hradit své dluhy. V konečném součtu tedy toto vše představuje výchovu k soběstačnému a odpovědnému způsobu života po propuštění z výkonu trestu odnětí svobody“, dodal.

Věznice Kynšperk nad Ohří se řadí počtem odsouzených mezi největší věznice v zemi, je v ní umístěno bezmála 1000 odsouzených a zaměstnanost dosahuje 52 procent. Skoro 500 odsouzených, tedy každý druhý, je pracovně zařazen. Na pomocné práce do provozů vnitřní režie (údržba, kuchyně, sklady, úklid aj.) je zařazeno 91 odsouzených a zbývající část je zaměstnána prostřednictvím Provozovny střediska hospodářské činnosti na pracovištích cizích subjektů. Některé provozy jsou ve výrobní zóně věznice, převážná část je však mimo věznici zpravidla v rámci Karlovarského kraje. Věznici Kynšperk nad Ohří se dlouhodobě daří zaměstnávat odsouzené a naplňovat tak jeden z prvořadých úkolů Koncepce vězeňství do roku 2025. Jejím cílem je mimo jiné změnit fungování vězeňství tak, aby přispívalo ke snižování recidivy kriminální činnosti.

peb

 

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X