Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

KYNŠPERK NAD OHŘÍ 15. července (VS ČR) – První odsouzení převzali osvědčení o účasti v projektu Aplikace Good-Lives-Modelu v českém vězeňství/Model dobrého života (GLM)

Tříletý projekt se zaměřuje na pachatele násilné trestné činnosti, na práci s jejich osobností s důrazem na transparentnost psychologických procesů, které u nich vedly ke spáchání trestné činnosti včetně pochopení tohoto řetězce. Jde především o zvládání impulzivního chování tak, aby se tyto osoby dokázaly začlenit zpět do společnosti.

Jde o to, aby si uvědomili a dokázali pojmenovat vzorce svého chování – příčinu páchání násilné trestné činnosti, dokázali zvládnout agresi a hněv, naučili se empatii, soucitu, vyvarovali se dalšího kriminálního jednání, vytvořili si nové reálné a žádoucí životní cíle. Prostě vypořádali se s „minulým já“ a byli si schopni nastavit a realizovat své „budoucí já“ bez kriminální činnosti“, říká speciální pedagog Milan Joura, člen odborného týmu kynšperské věznice o práci s odsouzenými muži.  

Na spuštění jedinečného pilotního projektu vloni v říjnu pracovala nevládní organizace VOLONTÉ CZECH o.p.s několik let a na přípravě se podílela i kynšperská věznice. Kynšperk nad Ohří patří mezi šest vězeňských zařízení v ČR, kde je projekt pilotně realizován.   

Pětičlenný tým (psycholog, sociální pracovnice, vychovatelka a speciální pedagogové) se školil na týdenním semináři v Praze za účasti zahraničních lektorů z německé věznice Brandenburg, kteří program GLM vytvořili a aplikují ho na tamním terapeutickém oddílu.

Věznice Kynšperk nad Ohří je navíc zapojena do projektů REBORN a VOL Zaměstnávání s možností „doprovázení“ vězně přímo od brány věznice prostřednictvím personální agentury DP WORK na ubytovnu v Mladé Boleslavi s následným zajištěním práce v automobilkách v Mladé Boleslavi, Kvasinách či v jiných závodech v Čechách. Součástí projektů je rovněž individuální dluhové poradenství ve věznici a následně i po propuštění z výkonu trestu s cílem oddlužení.

„Zapojení vězňů je dobrovolné, mezi motivační faktory pro zapojení patří v první řadě pomoc se změnou chování - s odklonem od trestné činnosti, dále nabídka vzdělávání v oblasti IT, komunikace, základy práva či finanční gramotnost, které probíhá přímo ve věznici nebo rekvalifikace v odborných kurzech svářeč, obsluha vysokozdvižného vozíku, manipulant výroby v automobilovém průmyslu či jeřábník – vazač, která probíhá ve Věznici Jiřice,“ uvedla výkonná ředitelka pro projektovou činnost Zuzana Bejó ze společnosti VOLONTE CZECH.

Cílem programu GLM je postupně snižovat vysokou míru recidivy u násilné trestné činnosti a předpokládá se, že GLM model bude postupně standardizován v systému českého vězeňství.

peb

 

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.