Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

KYNŠPERK NAD OHŘÍ 3. září (VS ČR) – Ředitelka věznice Martina Gänsel projednala s výkonnou ředitelkou Mezinárodního vězeňského společenství (MVS) Gabrielou Kabátovou spolupráci v rámci mezinárodního projektu „Vězňova cesta“.

Projekt bude ve věznici poprvé realizován on-line způsobem pro skupinu 6 – 8 odsouzených mužů, kteří budou chtít po dobu osmi týdnů na sobě pracovat. To vše tzv. biblioterapií – pomocí Bible, konkrétně Markova evangelia, kde prostřednictvím přenosu Zoom bude představována myšlenka dne a podáváno více dotazů odsouzeným, kteří mohou aktivně reagovat, psát si poznámky a k závěru každého setkání shlédnout svědectví mužů po propuštění z celého světa. Hlavním v tomto doprovázení bude propuštěný Novozélandský trestanec a na straně MVS doprovázející členka tohoto společenství. Po absolvování programu  budou absolventům předána osvědčení s malou upomínkou.

„Vězňova cesta“ je vysoce propracovaný kurz, který probíhá pod záštitou organizace „Prison Fellowship International“ po celém světě. Seznamuje odsouzené s příběhem Ježíše dle Markova evangelia. Současně se učí vysoce kreativní formou chápat svoji situaci ve vězení i v životě. Pomocí detailně propracovaného, interaktivního programu, který vedou proškolení lektoři, jsou odsouzení vedeni k zodpovědnosti za své činy a ve svých vlastních životech i k lepším rozhodnutím. Důraz je přitom kladen na správnou volbu v jejich praktickém jednání a chování. Pomocí jasných pravidel, daných kurzem, jsou vedeni mimo jiné k dodržování řádu a vytrvalosti, což účastníky vede ke snižování agrese a rozvíjení pozitivních vlastností, tolik potřebných pro bezproblémový život na svobodě. Díky samostudiu se jim navíc otvírá možnost hledání a nalezení nového – duchovního směru v životě, což je jeden z předpokladů, že ho nakonec úspěšně zvládnou.

Jde o částečně vzdělávací, ale rovněž motivační projekt restorativní justice s přípravou na život po výstupu z výkonu trestu, který poběží 1x týdně 2 hodiny. Ve věznici bude mít organizaci na starosti kaplan Jaroslav Šašek.

peb

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X