Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

KYNŠPERK NAD OHŘÍ 13. ledna (VS ČR) – V pátek 10. ledna se sešli vězni k pravoslavné bohoslužbě, již sloužil otec Metoděj Vít Kout, pravoslavný kněz z Františkových Lázní. 

K bohoslužbě se sešli odsouzení muži z bývalých částí Sovětského svazu – Ukrajinci, Litevec, Lotyš, Gruzínec, ale také Rumuni, či Bulhar a Moldavan. Ne všichni jsou Pravoslavní, např. Litevec je Katolík, ale jsou si díky své společné minulosti jaksi blízcí. Od kaplana dostali ve svých řečech zamyšlení na každý den roku Dobrá setba 2020 a někteří si myšlenku opravdu každý den poctivě čtou, podobně jako Češi, kteří totéž obdrželi při vánoční bohoslužbě 21. prosince. Pravoslavné vánoce dle Juliánského kalendáře vrcholily 7. ledna. 

Dobrovolní duchovní přicházejí v rámci duchovní péče o odsouzené muže ve věznici Kynšperk n. O. s velkou dávkou obětavosti. Otec Metoděj Vít Kout přichází většinou s doprovodem některého ze zpěváků, jako je např. Christian Elsner, který jezdívá pomoci při téměř dvouhodinové bohoslužbě zpěvem 150 km ze sousedního Německa. Tentokrát ale přijet nemohl. 

Ve věznici se setkání s pravoslavnými duchovními koná 7 – 10x do roka, jinak je křesťanská duchovní péče zajišťována kaplanem z Katolické církve a kaplankou z Českobratrské církve evangelické, vždy v ekumenickém duchu. Vedle toho přicházejí další dobrovolní duchovní z jiných církví. 

O duchovní péči má zájem přibližně až 40% odsouzených. Někteří mají zájem jednorázově, okolo 130 odsouzených stojí o tuto službu relativně pravidelně.

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X