Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

KYNŠPERK NAD OHŘÍ 17. června (VS ČR ) - Odsouzení muži ve Věznici Kynšperk nad Ohří mají za sebou první letošní medobraní, při kterém vytočili přibližně 65 kilogramů medu.

O včely pod dohledem dvou vyškolených lektorů pečuje pět odsouzených. S projektem včelaření se ve věznici začalo v roce 2016, kdy byl chov včel zaveden pilotně do téměř třetiny vězeňských zařízení v rámci Koncepce 2025 jako vzdělávací aktivita.

Med většina z nás  zná jako skvělého pomocníka v období chřipek, ale umí toho mnohem víc. Včelí med není jen obyčejné sladidlo, ale širokospektrá potravina, která pomáhá při léčbě různých zdravotních potíží. Včelí pracovitost a život ve společenství slouží člověku jako příklad a inspirace. Včelstev však podle zpráv celosvětově ubývá. Včely sužují nemoci a každý rok najdou chovatelé na jaře mnoho úlů prázdných. Pokud vyhynou včely, člověk těžko přežije. Odsouzení včelaři si to uvědomují a chtějí získávat  zkušenosti. Osvěta a vzdělávání v oblasti včelaření jim pomůže začlenit se po propuštění do běžného života a bude přínosem z hlediska udržení biodiverzity tolik potřebné pro zachování ekologické rovnováhy v přírodě.

peb

 

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.