Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

KYNŠPERK NAD OHŘÍ 21. června (VS ČR) – Vězni zařazení do projektu včelaření zahájili letošní medobraní a z první snůšky vytočili téměř 80 kilogramů medu.

Začátek roku ani jaro včelařské sezoně příliš nepřálo. Slunečné počasí v posledním období ale přeci jen poskytlo včelám dostatek pastvy a umožnilo tím dohnat jarní ztráty. Nakonec se podařilo vytočit všechny úly a zajistit dostatek kvalitního medu.

Vybraní odsouzení se pod vedením lektorů starají o čtyři včelstva. Dvě přezimovala v pořádku a u dalších dvou došlo ke snížení počtu včel. Včelstva se podařila posílit a dlouhé a studené jaro přečkala bez větších ztrát. Péče o včely ztížila protiepidemická opatření a v této době se o ně staral pouze vedoucí aktivity s jedním odsouzeným.

Každé medobraní začíná přípravou potřebného vybavení. Pokud máme vyčištěný a plně funkční medomet, dostatek stáčecích nádob a veškeré další potřebné náčiní je připravené, přichází čas přesunout se k úlům a přichystat plásty s medem k samotnému vytočení.

„V osm ráno jsme si rozplánovali úkoly a připravili potřebné náčiní. Práce byly rozděleny do dvou etap. V každé etapě se rámky s medem vyndávaly ze dvou úlů, provedla se důkladná kontrola plodišť, medníků a úly se uzavřely. Následně se med vytočil. Na závěr medobraní proběhla praktická ukázka tvorby oddělku a jeho osazení původní matkou“, vysvětloval lektor a vedoucí aktivity Robert Csekés.

Tato činnost má ověřit možný postup při navyšování počtu úlů od vhodné matky pro množení neagresivních včel. Počet včel v rojích a malé množství pastvy v důsledku mokrého a chladného jarního počasí umožnilo přidat, místo plánovaných dvou, pouze jeden nástavek na med, tzv. medník.

„Horko bylo na jedné straně při vytáčení přínosné, med krásně vytékal. Hodinu před polednem už ale byly včely agresivní a měly snahu bodnout každého, kdo se přiblížil k úlu“, dodal Csekés.

S včelařením se ve věznici začalo v roce 2016. Chov včel byl tehdy zaveden bezmála do třetiny vězeňských zařízení pilotně jako vzdělávací aktivita v rámci Koncepce 2025.

 peb

 

 

 

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X