Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

KYNŠPERK NAD OHŘÍ 12. srpna (VS ČR) - Odsouzení ve Věznici Kynšperk nad Ohří se v rámci pracovní terapie starají o skleníky a obdělávají zahradu, pěstují okurky, cukety dýně, rajčata, zelené koření, trvalky a mnoho dalšího.

Jako zahrada slouží dlouhodobě pozemek uvnitř věznice mezi vězeňskou ubytovnou a budovou zdravotnického střediska, kde je i výstupní oddíl pro odsouzené, kteří se připravují na život po propuštění.

Řada odsouzených na zahradě nikdy předtím nepracovala. Některým jde lépe práce na záhonech, jiným ve sklenících, další se věnují práci na skalce, úpravám terénu a zvelebování záhonů v areálu věznice, další opravují nářadí.

Vrcholí sezona okurek a rajčat, kterých se i letos podařilo hodně vypěstovat. Zralé plody průběžně otrhávají a vrcholky kvetoucích rostlin odstraňují, aby přesměrovali energii rostlin z růstu na dozrávání plodů. Pečují o dýně a průběžně sklízí cukety, patisony a novinkou je rakytník, který prvně plodí.

Zahradní terapie je velmi stará metoda léčby. Už dříve vznikaly takové zahrady u klášterů a nemocnic a dneska jsou často například v nemocnicích, domovech důchodců i školách.

Práce na zahradě poskytuje vězňům bohaté smyslové impulsy a napomáhá ke zlepšení komunikace a interakci ve skupině. Pomáhá odbourávat stres a úzkost, zlepšuje soustředění. Podporuje oblast obvyklých denních aktivit a tvořivé činnosti, pomáhá s řízenou ventilací frustrace a agresivity. 

Pod vedením vychovatelů už v zimě připravují odsouzení muži sadbu rajčat, paprik, okurek, dýní i dalších plodin a květin a sledují tak celý proces pěstování od výsadby až po sklízení plodů, což přináší další pozitivní změny v jejich psychice. Získané zkušenosti a dovednosti mohou využít v budoucnosti ve svém osobním životě i k lepšímu uplatnění na trhu práce.

peb

Sdílet článek

Facebook
Platforma X