Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

KYNŠPERK NAD OHŘÍ 7. ledna (VS ČR) – Odsouzení z výstupního oddílu kynšperské věznice se při nedávné návštěvě Klubu Aktiv v nízkoprahovém zařízení pro děti a mládež v Kraslicích seznámili s činností klubu, dostali informace o působení organizace v zahraničí, které je zaměřeno hlavně na humanitární pomoc a především jim školený pracovník  poskytl cenné informace k dluhové problematice. Pro lepší názornost využívá zařízení při besedách  zajímavé tematické videodokumenty.

Další besedu připravilo středisko Probační a mediační služby v Chebu, kde se odsouzení dověděli mnoho o způsobech zajištění výkonu alternativních trestů. Nejvíce se zajímali o průběh trestu domácího vězení a s ním spojené fungování elektronických náramků.

Jak dříve vysvětlil vedoucí střediska Milan Morava: „Náramek umí zejména kontrolovat, zda se monitorovaná osoba nachází v určenou dobu ve svém obydlí, případně zjistit, kde jinde se tato osoba nachází. Systém současně umožňuje provést vzdálenou kontrolu dodržování soudem uloženého omezení zdržet se konzumace alkoholu provedením vzdálené dechové zkoušky na jeho přítomnost.“

Poslední návštěva se uskutečnila v Azylovém domě Betlém Cheb, který  na přechodnou dobu poskytuje pobytové služby osobám v nepříznivé sociální situaci spojené se ztrátou bydlení. Tady se odsouzení seznámili s komplexem služeb, kam patří například pomoc s hledáním práce a řešení svých dluhů.

Akce se konala v rámci extramurálních aktivit programu zacházení (aktivity „za zdmi věznice“) a účastnili se jí odsouzení z výstupního oddílu, který ve věznici funguje od r. 2002. Tehdy měl kapacitu šest míst. O osm let později se zvedla na jedenáct a nyní na patnáct míst. Oddíl je určen pro vězněné osoby, které se před očekávaným skončením výkonu trestu potřebují intenzivněji připravovat pro život na svobodě.

Jedním ze specifik oddílu je větší rozsah akcí pořádaných mimo věznici. V rámci přípravy na  přechod do civilního života navštěvují odsouzení nejrůznější instituce, kam se po výstupu můžou obracet o pomoc při zajištění ubytování nebo s kterými se setkají při získávání zaměstnání. Standardní jsou návštěvy úřadů práce, PMS, K-Centra nebo Armády spásy v Karlových Varech.

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.