Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

KYNŠPERK NAD OHŘÍ 11. prosince (VS ČR) - Několik vybraných odsouzených mužů se v rámci programu zacházení mohlo zúčastnit Adventního benefičního koncertu, který se každoročně koná v kostele sv. Petra a Pavla v Krajkové. Na koncertě vystoupily s půvabným pásmem děti z místní mateřské a základní školy a folková kapela Epydemye. Koncerty organizuje Alexandra Pokorná, zdravotní sestra z kynšperské věznice.

Její snahou je, aby koncert byl drobným povzbuzením k tomu, aby se lidé nehnali životem k tomu nejpodstatnějšímu slepí a hluší, aby se naučili dívat se a naslouchat nejen svými smyly, ale i srdcem.

„Mám ráda ten moment radosti ze vzájemných setkání, dobré muziky a jisté sounáležitosti. A pokud se podaří vybrat nějaké peníze na dobročinné účely, tak je to jedině dobře. Často si nevážíme malých radostí. Snažím se i tímto upozornit na to, že ne každému bylo vše dáno či dopřáno a že pokud můžeme alespoň trochu pomoci, měli bychom to udělat. Zatím se mi to celkem daří, vždycky mne příjemně překvapí, kolik se vybere. Letos je to 32 862 Kč. Ale není to jen o penězích, ale i o informovanosti. A vrací se nám tam lidé, pro které jsem dělala benefici v předchozích letech. A taky je fajn, že si lidé najdou cestu do kostela a je jim tam dobře. A je jedno, jestli jsou věřící nebo ateisté. Jednou tu ten kostel je a prázdný by byl k ničemu. Epydemye je skvělá kapela. Jak lidsky, tak hudebně, texty mají přesah. A tu atmosféru udělala i jejich srdečnost a vstřícnost, i když byli dost zmrzlí", vysvětluje Alexandra Pokorná.

Veškerý výtěžek z tohoto koncertu bude věnován na provoz Hospicu Sv. Jiří z Chebu, jehož zaměstnanci pečují o nemocné v terminálním stadiu, věnují se dětské paliativní péči, provozují půjčovnu zdravotnických pomůcek a věnují se poradenství v této oblasti.

Pro odsouzené mohou být podobné akce účinným prostředkem zacházení. Hudba umí uklidnit mysl, kultivovat duši a působit na charakter i chování člověka a dokáže být také významným motivačním prvkem. Akce se letos zúčastnili odsouzení z výstupního oddílu s několika vězni z oddílu pro věřící a se zájmem o duchovní hodnoty.

peb

Sdílet článek

Facebook
Platforma X