Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

KYNŠPERK NAD OHŘÍ 12. června (VS ČR) - Za žáky 9. ročníku sokolovské základní školy v ulici Pionýrů přijeli na besedu zaměstnanci věznice spolu se dvěma odsouzenými. Akce probíhala v rámci předmětu výchova k občanství jako preventivně výchovná aktivita. Aktivita naplňovala i účel prevence kriminality u mládeže a velká část besedy byla věnována protidrogové prevenci.

Zaměstnanci žákům přiblížili podmínky výkonu trestu a poskytli jim všeobecné informace,  co vše se odehrává od spáchání a odhalení trestného činu přes soudní jednání, odsouzení pachatele, nástup do vězení a samotný výkon trestu odnětí svobody. 

Odsouzený Roman mluvil převážně o své drogové minulosti, která začala již v jeho 11 letech a snažil se zdůraznit negativní dopad drog na jeho život. Mluvil o svém ne zcela vydařeném dětství, prvním odsouzení, útěku do Kanady, založení rodiny, nynějším nastavení hodnot a motivaci k abstinenci i víře v Boha.

Žáci ho se zájmem poslouchali a využili možnosti klást i otázky, na které jim pohotově odpověděl. Jeho povídání velmi trefně a smysluplně doplňovali i ostatní zúčastnění.  

Následně se představil Martin, který pověděl něco o své trestné činnosti a v povídání se zaměřil zejména na jednotlivé aspekty výkon trestu odnětí svobody, soudní jednání, proces uvěznění, vězeňský režim a mluvil taky o osudech svých kamarádů.

Žáci se zajímali o trestnou činnost odsouzených i jejich život před nástupem do vězení, podmínky života ve věznici, ale zajímali se i o jejich plány do budoucnosti.

Mladí vězni se snažili se co nejlépe a srozumitelně odpovědět na otázky bez přikrášlování či bagatelizování.  Byli autentičtí a otevřeně mluvili i o své trestné činnosti. Jejich cílem bylo působit na žáky jako „odstrašující příklad“.

peb

Sdílet článek

Facebook
Platforma X