Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

KYNŠPERK NAD OHŘÍ 25. února (VS ČR) - Ocenění za nejlepší fotografii ještěrky obdržel od Maďarské ornitologické společnosti vychovatel oddělení výkonu trestu v kynšperské věznici Robert Csekés. Mezi jeho vášně patří sport, cestování a focení. A právě fotografické hobby mu přineslo ocenění za nejlepší fotku v roce 2022, kterou převzal 24. února 2023 u příležitosti mezinárodní herpetologické konference v ZOO Plzeň.

Zálibě pozorování a focení plazů a obojživelníků se věnuje při svých cestách po Evropě, kam vyráží ve společnosti lidí stejného zájmu jednou až třikrát do roka. Mezi jeho nejoblíbenější místa patří Španělsko, kde se od roku 1990 otevřelo několik fakult se zaměřením na studium obojživelníků a plazů.  

Oceněnou fotku ještěrky pořídil při pravidelné návštěvě Maďarska, kde se věnuje podrobnému pozorování výskytu plazů a obojživelníků v pohraniční oblasti mezi Slovenskem a Maďarskem. „Tato oblast byla roky opomíjena oběma státy, co se týče ochrany přírody. Dosud dochází k ničení unikátních přírodních lokalit bez předešlého průzkumu přírodních vzácností, v současnosti hlavně na Slovensku. Na maďarské straně již je vyhlášena Národní přírodní rezervace Dunaj – Ipeľ, vysvětluje Robert Csekés.

Za svůj největší ochranářský úspěch považuje odborný příspěvek ke zrušení výstavby plánované přečerpávací elektrárny na potoku Litava v katastru obce Plášťovce (okres Levice).

O svých cestovatelských zážitcích a zajímavých objevech přednáší v Praze na aktivech pro zájemce se stejným zaměřením. Od roku 2001 je také členem Teraristické společnosti Praha.

Vedle tohoto koníčku již 32 let vede oddíl karate pro děti i dospělé v Mariánských Lázních.  „Pokud jsou děti šikovné, tak se oddíl účastní mezinárodních soutěží v Polsku, na Slovensku nebo ve Švýcarsku. Největší úspěch dosáhly děti v roce 2016 ve Švýcarsku, kde v soutěži s plným kontaktem obsadil jeden z žáků 3. místo. Tato soutěž je jednou z nejtěžších ve své kategorií, je na úrovni mistrovství Evropy, a kde vedle evropských států závodí i Izrael a Kazachstán. Pak Jednou za rok organizuji celorepublikové otevřené závody pro všechny plnokontaktní styly v Mariánských Lázních“, dodává.

peb

 

 

Sdílet článek

Facebook
Platforma X