Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

KYNŠPERK NAD OHŘÍ 11. listopadu (VS ČR) - Se svou cestovatelskou projekcí přijel opět po roce za odsouzenými muži do kynšperské věznice mladý novinář, cestovatel a spisovatel Ladislav Zibura. Z vězeňské jídelny se na dvě hodiny stal provizorní kinosál, kde s napětím čekalo přes sedm desítek vybraných odsouzených na nové příběhy tohoto skvělého vypravěče.

Ladislav se přijel podělit o své prožitky a poznání ze svých posledních cest po Evropě. S sebou přivezl několik exemplářů své čtvrté knihy Prázdniny v Evropě a jeden z nich věnoval do vězeňské knihovny. „Vydávám se s batohem do světa, abych poznával lidi a zažíval věci. Pak o těch lidech a věcech píšu knížky. Kromě psaní a cestování taky moc rád mluvím. A tak objíždím republiku s přednáškami, řekl Ladislav Zibura.

Svým povídáním plným humoru, nadsázky a lidové moudrosti vtáhne posluchače snadno do příběhu. A o to právě jde, zprostředkovat setkání s jinými kouty světa i lidem, kteří se na takové cesty vydat nemohou nebo z různých důvodů nechtějí. Ladislav si pro své cesty nevybírá luxusní hotely ani vyhlášené čtvrti, naopak snaží se poznat prosté lidi a nejzapadlejší a mýty opředené oblasti. Poskytnout pak vlastní svědectví a podělit se o svoje zkušenosti. Možná taky zbavovat lidi zbytečného strachu a předsudků nebo se o to alespoň pokusit.

"Myslím si, že je důležité, aby se setkávali lidé napříč vrstvami společnosti. Prohlubuje to pochopení k ostatním. Také si myslím, že by ani vězni neměli ztrácet kontakt se světem venku a měli by vědět o tom, jaké příležitosti jim nabízí. Proto jsem jim přišel kus světa ukázat. Věřím, že to má smysl. Po mé předchozí přednášce mi například jeden vězeň přišel říct, že až ho pustí, chtěl by se vydat k moři. A když ho pustili, tak mi napsal, že jede trhat ovoce do Španělska," vysvětlil.

Odsouzení poslouchali s napětím a zájmem. V závěrečné diskuzi byli zvědaví, která země Ladislava nejvíce zaujala, jak rozpozná případná nebezpečí a na řadu dalších věcí.

Bezplatnou přednášku opět zprostředkovala zdejší zdravotní sestřička Alexandra Pokorná. „Někdy je fajn, udělat dobrý skutek a třeba tak i nasměrovat lidi, kteří v životě špatně odbočili. Ještě se nějakou dobu nikam nepodívají, ale ukázat jim, že se dá v životě vyjít s málem a že je dobré hledat v lidech tu lepší stránku a snad ji i ukázat, stojí za to“, dodala.

Odměnou za inspirativní přednášku byl Ladislavovi a jeho kolegovi řízek s bramborovou kaší v místní jídelně a sklenice medu od vězeňských včel Bručoun.

Ladislav Zibura na pěších poutích (Řím, Santiago de Compostela, Jeruzalém, Nepál, Čína, Evropa) už nachodil tisíce kilometrů, další tisíce kilometrů najezdil na kole a stopem. O svých cestách napsal tři knihy, které se staly bestsellery (40 dní pěšky do Jeruzaléma, Pěšky mezi buddhisty a komunisty, Už nikdy pěšky po Arménii a Gruzii) a nejinak to bude jistě i u Prázdnin v Evropě, které vyšly nedávno.

peb

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.