Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

KYNŠPERK NAD OHŘÍ 9. října (VS ČR) – Věznice Kynšperk nad Ohří patří mezi šest vězeňských zařízení v České republice, která jsou zapojena do unikátního pilotního projektu „Aplikace Good-Lives-Modelu v českém vězeňství“ (dále jen GLM).

Tento svůj tříletý projekt zaměřený na psychologickou práci s odsouzenými za násilné trestné činy představila nevládní organizace VOLONTÉ CZECH o.p.s. ve spolupráci s Generálním ředitelstvím Vězeňské služby ČR na nedávné konferenci v Praze.

Jde především o zvládání impulzního chování tak, aby se tyto osoby dokázaly začlenit zpět do společnosti. Cílem terapeutického programu je postupně snižovat vysokou míru recidivy u násilné trestné činnosti a hlavní partneři projektu předpokládají, že GLM model bude postupně standardizován v systému českého vězeňství.

 „Mnoho lidí se ptá, jestli Model dobrého života patří do vězení. Patří, protože byl vyvinut právě pro odsouzené! Je postaven tak, aby nebezpečné vězně vyvedl z bludného kruhu agresivního jednání. A to je dobré jak pro ně, tak pro nás. Nikdo z nás přece nechce mít za souseda člověka, kterého by se musel bát“, uvedl na konferenci k významu „dobrého života“ hlavní psycholog vězeňské služby Václav Jiřička, který je supervizorem projektu.

VOLONTÉ CZECH, o.p.s. je nevládní nezisková organizace založená v roce 2000. Dlouhodobě pracuje s osobami ve výkonu trestu odnětí svobody i po jejich propuštění, a to v součinnosti s programy Vězeňské služby ČR.

Věznice Kynšperk nad Ohří spolupracuje s organizací dlouhodobě i na dalších programech. Na realizaci projektu GLM se podílí pětičlenný tým odborných zaměstnanců - psycholog, speciální pedagogové, vychovatel a sociální pracovnice.

Konference proběhla pod patronací Generálního ředitelství Vězeňské služby ČR (GŘ VS), a kromě zástupců z GŘ VS se jí zúčastnili ředitelé českých věznic, členové podvýboru pro vězeňství Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, Probační a mediační služba, ministerstvo práce a sociálních věcí, ministerstvo spravedlnosti, Institut pro kriminologii a sociální prevenci a  zástupci z Vysoké školy ekonomie a managementu či personální a vzdělávací agentury DP WORK s.r.o.

peb

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.