Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

KYNŠPERK NAD OHŘÍ 15. července (VS ČR) - Další odsouzení ukončili kurz Aplikace Good-Lives-Model/Model dobrého života (GLM) a převzali osvědčení o jeho absolvování.

Osvědčení předala osmi odsouzeným mužům výkonná ředitelka projektu Zuzana Bejó ze společnosti VOLONTÉ CZECH, o.p.s. při jeho slavnostním ukončení. 

Aplikace Good – Live – Model v českém vězeňství je pilotním projektem nestátní neziskové organizace VOLONTÉ CZECH, o.p.s.  Klade důraz na dlouhodobou terapeutickou práci s odsouzenými za násilné trestné činy, zejména na uvědomění si svého kriminálního a často impulsivního chování, hledání jiného způsobu při zvládání obtížných životních situací a hlubší práci na sobě samém.

Základem tohoto modelu je předpoklad, že se lidé pokoušejí o naplnění základních potřeb ve svém životě, což se v případě pachatelů děje formou trestné činnosti. Model dobrého života je rehabilitační rámec, který je založen na pachatelových potřebách, schopnostech a cílech a pomáhá tyto potřeby a cíle dosáhnout sociálně přijatelným způsobem.

Program je vytvořen tak, aby zabránil agresivnímu jednání a pozdějšímu páchání další trestné činnosti. Terapeutický přístup je zaměřen na posilování pozitivních charakteristik a rysů odsouzených, nikoliv jen na prevenci jejich rizikového chování.  Jde o aplikaci dobré praxe ze zahraničí a cílem je postupné snižování vysoké míry recidivy v ČR

Nestátní nezisková organizace VOLONTÉ CZECH, o.p.s. vznikla v roce 2020 a dlouhodobě pracuje s osobami ve výkonu trestu i po jejich návratu na svobodu.

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X