Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

VĚZNICE KYNŠPERK NAD OHŘÍ 20. prosince (VS ČR) – Výcvikové středisko služební kynologie v kynšperské věznici pořádalo týdenní kurz pro začínající figuranty. Zúčastnilo se ho 8 psovodů z věznic v Horním Slavkově, Ostrově, Plzni, Bělušicích, Oráčově, Novém Sedle, Příbrami a Kynšperku nad Ohří.

Účelem tohoto kurzu pro nováčky ve figurování bylo jejich zasvěcení do základů tohoto odvětví, bez kterého by služební kynologie všestranná a obranná nebyla možná. Širokou škálou základních postupů, jak naučit psy pevnému zákusu, vyštěkání ukryté osoby, a zvláště využití přirozené schopnosti bránit svého psovoda, provedli začínající figuranty instruktoři výcvikového střediska Lukáš Stach a Radek Čajka.

Po teorii a nezbytném proškolení z bezpečnosti při práci figuranta, kterou vedl Radek Čajka, si praktickou část oba instruktoři rozdělili.

Figuranti se seznámili například s nástrahami práce v ochranném tzv. ringo obleku, i ve cvicích, kde se využívá civilního i vězeňského oblečení. Cvičení jako „revír, vytloukačky a zaháněčky“ nezasvěceným moc neříkají. Ale psovodům, kteří se služební kynologii věnují často i ve svém voleném čase, jsou tyto názvy jasné. Například takzvaná zaháněčka je cvik, kdy psovod se služebním psem odhalí, třeba při pochůzce, ukrytou osobu figuranta, a ten se dá na útěk. Psovod se psem pak figuranta tzv. zahánějí  a tím se posiluje sebevědomí hlavně u mladých psů.

Na tento cvik se dá navázat cvikem revír, kdy pes zažene figuranta do úkrytu, kde ho označí štěkáním. Tím se učí základům cviku vyhledání a vyštěkání pachatele. Vytloukačkou se pak má na mysli práce psa v náhubku, kdy musí na pokyn psovoda odrazit útok figuranta i přes nasazený náhubek.

Psovodi se svými služebními psy plní dané úkoly v jednotlivých věznicích a jedenkrát ročně absolvují  přezkoušení podle Zkušebního řádu služební kynologie.

Výcvikové středisko služební kynologie funguje ve Věznici Kynšperk nad Ohří od loňského října. Ke své činnosti využívá vytypované objekty a areál služební kynologie přímo ve věznici. 

peb

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X