Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

KYNŠPERK NAD OHŘÍ 14. října (VS ČR) - Hudba Jiných míst založená na textech a klidnějších melodiích zněla při sobotním koncertu skupiny v kynšperské věznici. Vystoupení pro odsouzené nabídla tato alternative folkrocková kapela uspořádat inspirována jarní produkcí kapely Imodium.

Kapela Jiná místa pochází z Tábora. Dorazila v nové sestavě a bylo znát, že jsou na koncert v netradičním prostředí zvědaví. Frontman kapely Zdeněk Kadlec cestou po věznici vyjádřil, jak důležitá je podle něj přítomnost kapel a vůbec vnějšího neformálního světa za mřížemi. 

Krátce po jedné hodině odpolední se ve vězeňské jídelně začalo zvučit a řešit technické problémy s aparaturou. Po druhé hodině dozorci přivedli první posluchače. Akustického vystoupení se zúčastnilo okolo 50 vybraných odsouzených a hudby i krátkých mluvených vstupů užívali další hodinu. 

 „Koncert není primárně nábožensky zaměřený. Pro odsouzené bez vyznání, kterých je ve výkonu trestu většina, se duchovní péče zaměřuje také na rozvoj jejich spirituálního života zprostředkováním obohacujících kulturních akcí. Vychází to z podstaty kaplanské práce“, vysvětlila vězeňská kaplanka Juliana Hamariová.

Kaplani jsou ve věznici pro všechny odsouzené. Jejich zájem o duchovní službu je v různých ohledech proměnlivý, u některých bývá jednorázový v důsledku zátěžové situace - například v rodině, u jiných se zájem nepravidelně opakuje a okolo 130 odsouzených má zájem, dá se říci, trvalý. Vedle pastoračních a konzultačních rozhovorů zajišťují kaplani bohoslužby, individuální nebo skupinovou výuku Bible, koordinují působení všech církví a náboženských společností působících ve věznici, spolupracují s nevládními charitativními a církevními organizacemi a celkově se podílí na vytváření podmínek pro začlenění odsouzených do občanského života.

V roce 2010 byl ve věznici, tehdy zkušebně, zřízen oddíl pro odsouzené věřící a se zájmem o duchovní hodnoty. Oddíl funguje v různých podobách dosud a v současné době je do něj zařazeno kolem 70 odsouzených.

 

Sdílet článek

Facebook
Platforma X