Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

KYNŠPERK NAD OHŘÍ 22. listopadu (VS ČR) - Věznice Kynšperk nad Ohří se dnes zapojila do II. ročníku projektu podporujícího darování krve, plazmy a krevních destiček. Do dárcovského centra sokolovské nemocnice se k odběru krve a plazmy dostavilo deset zaměstnanců a příslušníků. Tři z nich patří mezi stálé dárce, ostatní byli prvodárci.

Hlavním záměrem tohoto projektu je plošně pomoci s aktuálním nedostatkem krevních zásob v České republice. Dárců krve dlouhodobě ubývá a potřeba léčby transfuzními přípravky neklesá. V České republice chybí až 200 tisíc dárců krve. Z tohoto důvodu se Vězeňská služba ČR i v této nelehké době rozhodla v rámci společenské odpovědnosti pomoci. Projekt Hromadné darování krve napříč republikou probíhá po dobu dvou měsíců v sedmi odběrových centrech a darovat krev mohou prvodárci i registrovaní dárci.

"Dárcem krve jsem se stala v roce 2014 a jediné, co mě na tom mrzí je, že jsem se k tomu neodhodlala dříve. Darování krve je pro mě nejjednodušším způsobem, jak pomoci druhým lidem – někdy i třeba zachránit život. Darovaná krev, popřípadě její složky, není potřebná pouze při úrazech a operacích, ale využívá se také při léčbě závažných onemocnění jako je např. leukémie. Nikdo z nás neví, kdy on sám bude vděčný za to, že někdo jiný se k tomuto činu sám dobrovolně rozhodl.  Ráda bych tímto způsobem byla vzorem i pro svou dceru, která dnes, ve svých 18 letech, se mnou absolvovala svůj první odběr a věřím, že v tom bude nadále pokračovat, " sdělila vedoucí oddělení ekonomického Petra Smrčková

Nemocnice takový krok vítá jednak proto, že přišli i prvodárci a nemocnice tak může rozšířit svou dárcovskou základnu a také proto, že dárci přišli v době, kdy se jiní obávají darovat krev kvůli koronavirové epidemii.

"Doba covidu je pro darování krve složitá. Spousta dárců z tohoto důvodu nemůže darovat krev a v nemocnicích ji potřebují stále. Z tohoto důvodu jsem se i v mém věku rozhodl krev darovat",  vysvětlil mistr provozovny střediska hospodářské činnosti Karel Vondra.

S rozvojem léčebných metod roste stále více i potřeba krve získané od dárců. V průměru dostane každý občan za svůj život pětkrát krevní transfuzi a čtrnáctkrát lék vyrobený z krve. Každé tři vteřiny někdo potřebuje krev dárce.

Ve Věznici Kynšperk nad Ohří je přes 50 stálých dárců.

peb

 

Sdílet článek

Facebook
Platforma X