Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

KYNŠPERK NAD OHŘÍ 7. června (VS ČR) - Zlatou plaketu Prof. MUDr. Jana Jánského za 40 odběrů převzala dne 4. června vedoucí oddělení správního Hana Tomášková.

„Krev daruji od roku 2013. Chtěla jsem darovat už dříve, ale prodělala jsem dětskou žloutenku a z tohoto důvodu nešlo dříve darovat krev ani žádné její složky. Zdravotnictví ale prošlo změnami a přehodnotilo, že dětská žloutenka nemá na dárcovství vliv. Od roku 2020 daruji pouze plazmu.“

Hana Tomášková převzala ocenění od zástupce MěÚ v Sokolově spolu s děkovným dopisem od starostky města Sokolov Renaty Oulehlové. Ve věznici pracuje více než 20 let a v současné době má za sebou celkem 46 odběrů. 

Ve Věznici Kynšperk nad Ohří je více než 50 stálých dárců. Věznice se rovněž vloni na podzim zapojila do hromadného darování krve v rámci projektu vězeňské služby Darujeme krev.  

S rozvojem léčebných metod roste stále více i potřeba krve získané od dárců. V průměru dostane každý občan za svůj život pětkrát krevní transfuzi a čtrnáctkrát lék vyrobený z krve. Každé tři vteřiny někdo potřebuje krev dárce.

Oceňování bezpříspěvkových dárců krve Českým červeným křížem má za cíl zvýšit společenskou vážnost bezpříspěvkového dárcovství krve a dárců krve samotných. Bezpříspěvkové dárce krve oceňuje ČČK pravidelně již více než půl století.

peb

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X