Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

KYNŠPERK NAD OHŘÍ 25. října (VS ČR) - Divadelní spolek Ty-já-tr odehrál ve věznici interaktivní divadelní představení Peníze nerostou na stromech. Představení se konalo v rámci standardizovaného vzdělávacího projektu Finanční gramotnost a dluhavé poradenství (FGDP), který byl ve věznici spuštěn jako zcela nový program letos v únoru ve spolupráci se spolkem Lighthouse Praha. Vystoupení umožňuje interaktivní vhled do světa financí a poskytuje zábavnou formu edukaci v oblasti zadluženosti a nakládání s finančními prostředky. Odsouzení neměli pouhou pasivní roli diváka, ale byli zapojeni do děje a stali se tak spolutvůrci celého vystoupení.

Ohlasy, které představení mezi odsouzenými muži vyvolalo, dokazují, že tento způsob vzdělávání v oblasti zadluženosti je správnou volbou.

Představení je vždy upravované pro konkrétní skupinu diváků a je pojato jako fórum. Herecký tým nejprve odehraje představení, v rámci kterého se hlavní postava dostává do obtížných situací a ty následně nesprávně řeší. Příběh proto končí pro hlavního hrdinu vždy velmi nepříznivě.

Herci poté celé představení hrají znovu a diváci mají možnost jeho děj kdykoli zastavit a počínání hlavního hrdiny korigovat. Mohou se zapojit přímo do děje a situaci, ve které se hlavní hrdina podle nich rozhoduje špatně, řešit z jejich pohledu lepším způsobem. Sdělení obsažená ve sledovaném představení vnímají účastníci oproti běžnému způsobu vzdělávání mnohem intenzivněji.

Cílem těchto projektů je zlepšení finanční gramotnosti lidí ve výkonu trestu a jejich orientace při řešení obtížných životních situací spojených s neschopností splácet dluhy.

peb

Sdílet článek

Facebook
Platforma X