Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

KYNŠPERK NAD OHŘÍ 24. dubna (VS ČR) – Věznice se v rámci preventivně naučné besedy setkala se žáky 9. ročníku základní školy v Krajkové. O svých zkušenostech jim přijel povídat také čtyřiačtyřicetiletý Martin odsouzený k výkonu trestu odnětí svobody na více než dva roky.

Mladí se zajímali o trestnou činnost odsouzeného Martina i její příčiny. Neméně je zajímal jeho život před uvězněním, proces uvědomování vlastních chyb a plány do budoucnosti.

Živě se zajímali, jak probíhá soud a nástup do vězení, co představuje každodenní vězeňský režim. Jaké jsou ve výkonu trestu pracovní příležitosti a možnosti k trávení času. Ptali se na přístup zaměstnanců k odsouzeným, možnosti podmíněného propuštění a pokládali mnohé další otázky.

Martin se snažil na vše srozumitelně odpovědět, bez přikrášlování či bagatelizování. Byl autentický a otevřeně mluvil i o své trestné činnosti.

Během besedy třídou kolovala drobná zvířecí figurka vyrobená z chleba, kterou vyrobil jiný vězeň a úkolem žáků bylo uhodnout materiál, ze kterého je malý slon vyroben, přičemž správně odpověděl jeden z chlapců.  Žáci tak měli možnost vidět, jakým způsobem lze trávit čas „za mřížemi“, a že i odsouzení mohou být nadáni talentem a manuálně zruční.

O některých psychologických aspektech výkonu trestu s žáky debatovala psycholožka Beáta Čižmariková, dozorčí službu jim přiblížil zástupce vedoucího oddělení výkonu trestu Ondřej Lukáč a vychovatel Ivan Zugárek s nimi probral neblahý vliv užívání návykových látek na páchání trestné činnosti. 

Zážitková hodina proběhla v rámci předmětu Výchova k občanství, kde se žáci učí i o výkonu trestu. 

Peb

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X