Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

KYNŠPERK NAD OHŘÍ (VS ČR) 8. dubna - Celonárodní akce „Ukliďme Česko“ se v sobotu dopoledne s trojicí dobrovolníků z řad zaměstnanců kynšperské věznice účastnilo i sedm odsouzených.  Na seřadiště U Otova jezu na řece Ohři v Chebu dorazili v doprovodu vychovatelů Martina Rajsera, Miroslava Šantrůčka a informatika Roberta Pisárika krátce po osmé hodině ranní. Po malém občerstvení v podobě loupáku, tatranky a čaje vyrazili na trasu vybaveni nezbytnými pytli na odpad, rukavicemi a tričky s logem akce.

„V přiděleném úseku nasbírali vězni několik set kilogramů odpadků všelijakého druhu, nejčastěji samozřejmě plastové lahve, igelitové pytlíky, plechovky, ale také palubní desku z auta, nárazník a několik pneumatik“, řekl Martin Rajser.

Hodinu po poledni jsme dorazili do cíle, přesněji do vodáckého stanoviště v Nebanicích. Byl tam připraven guláš ke konzumaci v neomezeném množství a vězni si mohli opéct ještě i špekáčky a po desetikilometrovém pochodu jim přišla vhod i káva“, dodal Robert Pisárik.

Dvaačtyřicetiletý František N. pověděl „jsem rád, že jsem se mohl zúčastnit a být opět po 47 měsících „venku“. Nejvíc mě potěšilo, že i když ostatní věděli, že jsem vězeň, chovali se ke mně hezky“.

Organizátoři byli s prací odsouzených mužů spokojeni a chválili je. Mezi dobrovolníky byli ve většině maminky s dětmi a vězni se postarali zejména o velký a těžší odpad.

Odsouzení vyjíždějí pomáhat v rámci extramurálních aktivit za brány věznice několikrát do roka. Například v Kynšperku nad Ohří pravidelně pomáhají místním chovatelům s jejich výstavami, pracovali na údržbě a opravách Naučné stezky pod rybníkem Sýkorák, v areálu střelnice SSK Policie Sokolov se dlouhodobě podílejí na údržbě a opravách, zvládli tady bez problémů i generální opravu toalet a před Velikonocemi bychom mohli připomenout čištění okolí kříže v bývalé obci Krainhof – dnes Dvorečky.

peb

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X