Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

KYNŠPERK NAD OHŘÍ 20. října (VS ČR) – V dárcovském centru sokolovské nemocnice se včera konal 3. ročník projektu Vězeňské služby ČR Hromadné darování krve, do kterého se opět zapojila i kynšperská věznice. Dvě stálé dárkyně a tři prvodárci darovali krev a plazmu.

Po celém světě je spousta nemocných, kteří jsou dennodenně odkázáni na léky vyrobené z krevní plazmy. Nedá se uměle vyrobit, dá se získat pouze od dobrovolných dárců. Obsahuje látky, které jsou nezbytné pro zachování imunity a srážlivosti krve. Využívá se proto při léčbě popálenin, při onemocnění ledvin, jater, poruchách srážení krve i při úrazech nebo mnoha dalších vážných nemocech. Krevní plazma je nenahraditelná pro výrobu životně důležitých léčiv a každým odběrem dáváte někomu naději na život. Pro léčbu jednoho člověka jsou ročně potřeba až stovky odběrů. Každý dárce plazmy je nenahraditelný a potřebný.

Bez možnosti transfúze krve by mnoho pacientů nepřežilo těžké úrazy nebo operace, transfúze krve také zachrání život mnoha lidem s nádorovým onemocněním nebo v chronické dialyzační nebo jiné léčbě. Léky vyrobené z krve jsou nezbytné k léčbě poruch krevní srážlivost (např. hemofilie), popálenin, poruch obranyschopnosti organismu. Krev se zatím nepodařilo uměle vyrobit.

Ve věznici je více než 50 stálých dárců.

peb

 

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X