Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

JIŘICE 18. října (VS ČR) - Dne 16.10.2017 byl ve Věznici Jiřice slavnostně za účasti ministra spravedlnosti Roberta Pelikána , generálního ředitele VS ČR Petra Dohnala, velvyslankyně Norského království v Praze, Siri Ellen Sletnerová a dalších významných hostí zahájen pilotní projekt zacházení v Otevřené věznici. Jedná se o unikátní inovativní projekt, který se zrealizoval v podmínkách českého vězeňství a inspirací pro tento projekt byly zkušenosti ze severských států, převážně Norska.

V pilotní fázi projektu jsou odsouzeným pro ubytování k dispozici čtyři obytné domy, přičemž v každém domu činí ubytovací kapacita celkem osm míst. Součástí areálu Otevřené věznice je i jeden domek pro zázemí personálu a realizaci vzdělávacích a speciálně výchovných aktivit s odsouzenými. Odsouzení v rámci pobytu v Otevřené věznici budou mít na starosti i péči o drobné domácí zvířectvo v chovatelské zóně a zároveň budou mít možnost v rámci pracovních aktivit participovat na provozu pěstitelské zóny a okrasné zahrady. Veškerá činnost v těchto zónách by měla mít nejenom terapeutický podtext, ale rovněž je směřována k přijetí osobní zodpovědnosti, samostatnosti a posilování pracovních návyků. Pobyt odsouzených v OV by měl rovněž ve větší míře vést k naplňování účelu VTOS při současné snaze více upevňovat jejich sociální kompetence nutné pro život v civilním prostředí.

Předpokladem pro zacházení s odsouzenými v OV je v první řadě zaměření na posilování protektivních faktorů napomáhajících reintegraci. S  ohledem na tuto skutečnost bude zacházení s odsouzenými vedeno k posilování prosociálních vzorců chování v souladu s běžnými společenskými normami, jež by mělo napomáhat i ke snižování rizika recidivy do budoucna u zmíněné cílové skupiny.  Návštěvníci měli možnost při zahájení projektu shlédnout celý areál Otevřené věznice, včetně prohlídky ubytovacích prostor pro odsouzené a zmíněných zón.

 

hap

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.