Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

JIŘICE 28. dubna (VS ČR) – V objektu tzv. „Otevřené věznice“ v Jiřicích je již šestým rokem úspěšně realizován projekt „Tlapka v dlani“, v rámci kterého se odsouzení podílejí na socializaci budoucích vodících psů.

V letošním roce se nám podařilo projekt rozšířit o další aktivity. Navázali jsme spolupráci s Městskou knihovnou Milovice a podílíme se na projektu Čtení pro psy. Projekt sleduje několik cílů. Z hlediska klientů knihovny je účelem vytvořit pomocí asistenčních psů bezpečné nehodnotící prostředí, kde mohou klienti rozvíjet své čtenářské dovednosti. Zároveň touto aktivitou bude podporována motivace ke čtenářství a rozvíjena schopnost sebeprezentace. U odsouzených je cílem posílení samostatnosti, odpovědnosti, komunikačních dovedností a příprava na výstup z výkonu trestu. Pro štěňata asistenčních psů je očekávaným přínosem posun v socializaci, seznámení s novým prostředím, novými nároky a získání nových dovedností.

Dne 27. 4. 2023 proběhla první společná akce určená dětem ZŠ v Milovicích. Děti se seznámily s knížkami, kde je hlavním hrdinou pejsek. Dozvěděly se, kde všude může pejsek pomáhat, že může být záchranářem, asistentem, obranářem, ale i terapeutem. Po základních informacích přišla děti navštívit psí slečna Cheron v doprovodu svého pečovatele, odsouzeného, který se podílí na její socializaci ve věznici. Děti se s Cheron seznámily, mohly si jí pohladit a dát ji pamlsky, které pro ni byly připravené a které Cheron tolik miluje. Společně s pejskem si děti vyslechly krásný čtený příběh o přátelství mezi psem a člověkem. Na závěr děti Cheron namalovaly krásné obrázky, které jí předaly.

Všem dětem moc děkujeme.

Naše velké díky patří všem pracovnicím knihovny, které projekt připravily. Těšíme se na další setkání.

 

lau

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X