Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

Ve dnech 21. 8. - 24. 8. 2017 se zaměstnanci Ministerstva spravedlnosti ČR a Vězeňské služby ČR zúčastnili studijní návštěvy Norska. Cílem této cesty bylo načerpat co nejvíce zkušeností z penitenciární praxe v norských věznicích, převážně však příklady dobré praxe v souvislosti s konceptem otevřené věznice.

Účastníci studijní cesty měli možnost navštívit Generální ředitelství VS Norska a Akademii Lillestrøm, ve které se vzdělávají všichni budoucí zaměstnanci vězeňské služby Norska. Úvodem byla představena prezentace norské vězeňské služby, její historie, koncept otevřené věznice, principy zacházení s vězněnými osobami a osvědčená praxe při resocializaci vězněných osob.

Dalším bodem programu byla prohlídka Věznice TRØGSTAD. Věznice vznikla rekonstrukcí bývalého vojenského tábora. Ubytovací kapacita této věznice je 90 míst. Působí zde 46 zaměstnanců. Jedná se o věznici s nízkým stupněm zabezpečení, ve které je 6 míst určeno pro drogově závislé umístěné na oddělení pro zvládání závislostí. Z této věznice lze čerpat řadu inspirativních poznatků, které by bylo možné aplikovat v podmínkách otevřené věznice v ČR.

Následný den účastníci studijní cesty měli možnost se seznámit se systémem zacházení ve věznici Bastøy. V 80. letech 20. století byla na ostrově zřízena otevřená věznice, v minulosti byl ostrov využíván pro nápravu mladistvých chlapců a následně pro pobyt přestárlých alkoholiků. Uspořádání budov, včetně ubytoven odsouzených je zde podobné prostředí vesnice. Odsouzení se pohybují volně ve vymezených částech ostrova.

Všichni odsouzení jsou pracovně zařazeni, pracují buď v zemědělství na ostrově, popř. za prací dojíždí nebo se vzdělávají.

Odsouzení jsou odpovědni za údržbu lesa a zajištění palivového dřeva, chov hospodářských zvířat a věnují se pěstování zeleniny, brambor a obilnin pro krmení dobytka. Výpěstky jsou využívány pro kuchyň nebo na prodej v obchodě.

Při práci s odsouzenými je preferován pozitivní přístup zaměstnanců směrem k odsouzeným, zajištění nejenom bezpečnosti, ale prezentace lidského přístupu, ve volném čase zaměstnanci s odsouzenými z hlediska prolomení bariér sportují, rybaří. Každý odsouzený má určenu svou kontaktní osobu z řad zaměstnanců.

Příprava na propuštění začíná dnem příchodu odsouzeného na ostrov. Inspirativní je zejména otevřený lidský přístup a snaha o soudržnost zaměstnanců a vězněných osob. Pojem otevřená věznice nespočívá v otevřenosti „bran věznice“, ale v otevřeném lidském přístupu v interakci zaměstnanců věznice s vězněnými osobami.

hap

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X