Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

Dne 12. 5. 2020 byla ve Věznici Jiřice, v objektu tzv. „Otevřené věznice“ zahájena za účasti generálního ředitele vězeňské služby genmjr. PhDr. Petra Dohnala druhá vlna unikátního projektu „Tlapka v dlani“.

Projekt „Tlapka v dlani“ podporuje získávání nových dovedností , kompetencí a u vězněných osob posiluje jejich zodpovědnost. V neposlední řadě má i pozitivní dopad na sociální rehabilitaci odsouzených. Přítomnost štěňat ve věznici  vede taktéž  k redukci napětí mezi odsouzenými a odbourávání stresu.

Tento projekt byl zahájen v srpnu loňského roku, kdy  byla do věznice předána dvě štěňata kříženců labradora a zlatého retrívra- Goro a Shadow. O tato štěňata se starali 4 vybraní odsouzení, pečovatelé,  kteří měli za úkol štěňata socializovat a naučit je základním povelům. Tito psi po úspěšné socializaci by měli být připraveni  absolvovat výcvik ve Škole pro vodící psi a v dospělosti být dobrými partnery pro  nevidomé .

Téměř po roce lze konstatovat, že projekt byl úspěšný a odsouzeným se podařilo nejenom psy socializovat, ale i naučit je zvládat  základní povely  a úkony. Na základě toho vedení vězeňské služby rozhodlo o pokračování projektu a do objektu otevřené věznice byla ze strany Školy pro vodící psy v Brně a spolku Vodící pes dodána další dvě štěňata – slečny Cairo a Utah, které za „mřížemi“ stráví zhruba 10 měsíců.

hap

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.