Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

JIŘICE 8. srpna (VS ČR) - Dne 08. 08. 2019  byl ve Věznici Jiřice zahájen za přítomnosti Generálního ředitele VS ČR genmjr. Petra Dohnala, náměstka ministryně spravedlnosti JUDr. Jeronýma Tejce a ředitelky Probační a mediační služby PhDr. Andrey Matouškové unikátní projekt „Tlapka v dlani“, který bude realizován v oddělení tzv. „Otevřené věznice“.

Podstatou projektu je zapojení vybraných čtyř odsouzených, kteří byli k tomuto účelu vytipováni,  vykazují í velmi dobré chování, a kteří souhlasili se  zapojením  do programu  výchovy budoucích vodicích psů pro nevidomé. V době výkonu trestu odsouzení štěňatům pod supervizí odborníka - koordinátora předají základní návyky, socializují ho, učí poslušnosti, pečují o jeho základní potřeby, a hlavně mu umožní zakusit blízký vztah s člověkem. Projekt „Tlapka v dlani“ má i svůj terapeutický vliv na odsouzené a to z několika aspektů: posílení zodpovědnosti při péči o štěně a posilování kompetencí odsouzených, např., trpělivost, spolehlivost, cílevědomost, získání nových dovedností a zkušeností (při péči o štěně), pozitivní dopad na sociální rehabilitaci odsouzených, štěně může působit jako morální a psychická  vzpruha, může redukovat napětí mezi odsouzenými, napomoci k snadnější a kvalitnější sociální interakci. V neposlední řadě vytvoření vztahu mezi psem a odsouzeným, který bude  po 1 roce  přerušen, neboť  štěně bude předáno k dalšímu výcviku do školy pro vodící psi. Odsouzený osobně pocítí ztrátu blízkého člena a lze předpokládat, že se vcítí do pocitů oběti, která se po spáchaném trestném činu musí taktéž vyrovnávat se ztrátou.

Přítomnost štěňat bude mít rozhodně pozitivní přínos v rámci psychologie prostředí ve výkonu trestu.

Americkým modelem se inspirovala brněnská Škola pro výcvik vodicích psů s.r.o. Ve spolupráci s neziskovou organizací Vodicí pes, z.s., Vězeňskou službou ČR a Probační a mediační službou  zahájila jako první v Evropě projekt Tlapka v dlani.

hap.

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.