Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

Na začátku měsíce května 2017 byl ve Věznici Jiřice započat rekvalifikační kurz „ Chovatel včel“, který byl určen pro odsouzené zařazené ve věznici s ostrahou. Cílem této rekvalifikace bylo vzdělat odsouzené v teoretické a praktické oblasti tak, aby své nově nabyté vědomosti a praktické zkušenosti mohli uplatnit již během výkonu trestu a to tím, že se o včelstvo ve věznici budou nadále starat. Taktéž tuto kvalifikaci mohou využít i po ukončení výkonu trestu odnětí svobody v praktickém životě.   V průběhu kurzu se odsouzení pod lektorským dohledem starali o šest včelstev a jejich práce byla završena 128 kg stočeného medu. 

Po absolvování teoretické a praktické části kurzu odsouzení ve dnech 18. a 19. července úspěšně složili závěrečné zkoušky ověřující dosaženou profesní kvalifikaci. Profesní kurz byl realizován pod odbornou garancí SOU Nasavrky, které se specializuje na výuku učebního oboru Včelař. 

Projekt byl v rámci komplexního programu zacházení směřován k vytvoření nových aktivit, kterým se mohou odsouzení věnovat, k možnosti smysluplného trávení času, posilování a udržení stávajících pracovních návyků, přijetí odpovědnosti za svěřenou činnost, možnost seberealizace (mít včelaření jako hobby po výkonu trestu). 

Realizace rekvalifikačního kurzu Chovu včel – včelaření ve Věznici Jiřice si klade za cíl zkvalitnění a rozšíření stávající nabídky vzdělávacích a speciálně výchovných aktivit programu zacházení s odsouzenými. Dalším benefitem tohoto projektu je získávání zdravých surovin (medu, vosku a propolisu) pro odsouzené a zaměstnance věznice.

Sdílet článek

Facebook
Platforma X