Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

JIŘICE 29. června (VS ČR) – Odsouzení z projektu Otevřené věznice se dne 23. 06. 2018 účastnili fotbalového turnaje v malé kopané v Městyse Nehvizdy. 

Jednalo se o jeden z projektů jak odsouzené zapojit před výstupem z výkonu trestu odnětí svobody do běžných činností lidí, kteří nepáchají trestnou činnost a ve volném čase se věnují, jako v tomto případě, sportu. Turnaje se účastnilo celkem deset týmů a naši odsouzení si nevedli vůbec špatně, když hned v prvním zápase s premiantem turnaje remizovali 1:1 a to zprvu o jeden gól vedli a docela účastníky turnaje zaskočili. Nicméně následně se projevila u některých účastníků dlouhá doba věznění a vliv dosavadního životního stylu před nástupem do výkonu trestu odnětí svobody, kdy jim takříkajíc „docházel dech“. Nadále se sice drželi, ale neuměli své zápasy dotáhnout do zdárného konce. Výsledek byl nakonec takový, že celkově v jednom případě tým z Jiřic zvítězil, dvakrát remizoval a třikrát prohrál. Z celkového počtu účastníků skončili odsouzení z Jiřic na 8 místě z již zmíněných deseti zúčastnivších se týmů. 

Dojemný byl závěr – vyhodnocení turnaje, kdy pořadatelé úvodem vyzdvihli účast odsouzených, kterým i s pomocí ostatních účastníků rádi přispěli na jejich práci v návratu do běžného civilního života. Za čestnou hru fair play účastníci turnaje týmu z Jiřic dokonce zatleskali. 

Účast na turnaji vedla odsouzené k novému sebehodnocení, kdy zjistili, že nestačí mít jenom svaly, ale také výdrž. Otevírá možnost diskuse, zda v rámci programu zacházení zřídit fotbalový kroužek, který by se cíleně zaměřoval na zdravý sport a vedl odsouzené k tomu, že třeba takové cigarety jejich zdraví vůbec neprospívají. Vše bude jistě předmětem dalšího posouzení a zjištění reálných možností.

Sdílet článek

Facebook
Platforma X