Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

JIŘICE 21. února (VS ČR) – Dne 19. 2. 2024 byla v objektu tzv. „Otevřené věznice“ Jiřice realizována historicky první akce s názvem AKT OMLUVY v rámci spolupráce Vězeňské služby ČR s Mezinárodním vězeňským společenstvím, z.s.

Jednalo se o aktivitu z oblasti restorativní justice, která je spojená s Evropským dnem obětí zločinu. Zmíněnou událost si připomínáme každoročně 22. února. Jedná se nejenom o připomínku ku příležitosti podepsání Charty práv obětí ve Velké Británii v roce 1990, ale současně o zvýšení informovanosti o možnostech podpory obětí trestné činnosti a jejich blízkého okolí. Účelem akce bylo dále uvědomění si negativních, zejména psychických dopadů trestné činnosti na oběť a její další život, vyjádření lítosti obětem ze strany odsouzených, společná diskuse nad tématy „Moje oběť - co prožívá, čím prochází, co potřebuje?“. V průběhu akce všech 15 zúčastněných odsouzených projevilo schopnost empatie, kdy se snažili svým osobním sdělením na adresu obětí zločinů omluvit za své předchozí jednání. Dialog s odsouzenými vedla ředitelka Mezinárodního vězeňského společenství Gabriela Kabátová a vedoucí projektu Building Bridges Martin Kabát.

Po společné diskusi každý odsouzený symbolicky zapálil jednu svíčku jako projev úcty obětem zločinu a poté připojil i krátký vzkaz, který obsahoval většinou projev lítosti či akt omluvy. Akce se jako hosté zúčastnili rovněž generální ředitel Vězeňské služby ČR Simon Michailidis a ředitel Věznice Jiřice Zdeněk Herman.

 

hap

Sdílet článek

Facebook
Platforma X