Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu
Beseda v Mostecké charitě
Jak to vlastně chodí ve vězení? Mají tam odsouzení možnost pracovat, kde, za jakých podmínek? Z čeho splácí dluhy, co stojí pobyt ve vězení, je rozdíl mezi "výživářem" a doživotně odsouzeným? Jak je to s návštěvami, balíky, co dělají odsouzení ve volném čase, jaké mají programy, kdy jim může být trest přerušen, bude moci přijít domů na Vánoce?
Na tyto a další otázky odpovídal klientům i pracovníkům Oblastní charity Most ředitel Věznice Bělušice Ondřej Kroupa na besedě pořádané v rámci projektu Probační a mediační služby Křehká šance II, konkrétně aktivity s názvem Rozvoj restorativní praxe. V příjemné diskuzi s účastníky zdůraznil potřebu podpory sociálních a rodinných vazeb odsouzených, jakožto důležitém faktoru ovlivňujícím úspěšný návrat vězněných do běžného života. Hovořil o významu zaměstnávání vězněných osob, spolupráci s neziskovými organizacemi při přípravě na propuštění i motivaci odsouzených a možnostech pomoci jim ve vězení na sobě pracovat tak, aby se tam již nikdy nemuseli vrátit. Setkání končilo výzvou "Dejme šanci těm, kteří si svůj trest řádně vykonali a jsou motivování k pozitivní změně ve svém životě, zapojit se zpět do běžného života v naší společnosti".
Noc VENKU
Byla ojedinělá kampaň, která se uskutečnila v areálu střediska volného času v Albrechtické ulici v Mostě. Cílem bylo seznámit širokou veřejnost s problematikou života lidí bez domova a zprostředkovat zážitkovou formou "běžné fungování" člověka žijícího na ulici. Součástí akce byla výstava Probační a mediační služby na téma Výpovědi osob, který do života vstoupila trestná činnost, kulturní program, opékání vuřtů, prezentace projektů sociálního podnikání a rovněž beseda s ředitelem Věznice Bělušice Mgr. Kroupou.
Restorativní konference
Zástupci Věznice Bělušice se zúčastnili i akce pro odborníky Severočeského soudního kraje, pořádanou v rámci projektu Křehká šance II. Dvoudenní konference s názvem "Restorativní prvky v práci s odsouzenými, propuštěnými, obětmi i dalšími osobami dotčenými trestným činem", která se taktéž uskutečnila v rámci letošních dnů restorativní justice. Dny se konaly v  Akademie Vězeňské služby ve Stráži pod Ralskem a účastnilo se jí na 80 kolegů z Probační a mediační služby, Vězeňské služby, sociálních odborů, státních zastupitelství, soudů, neziskových organizací i studentů.
Restorativní justice (RJ-obnovující spravedlnosti) se ve světě rozvíjí od 70. let minulého století. Snaží se řešit konflikt mezi pachatelem a obětí za účasti všech dotčených (oběti, pachatele a společnosti). Cílem Dnů restorativní justice je právě poukázat na pozitivní vliv RJ na přímé účastníky trestního řízení i na jejich okolí a širokou veřejnost. (DVra)

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.