Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

Jak se lidem změní život, když se stanou obětí trestného činu? Jaké dopady má trestná činnost na jejich běžné denní fungování, kdo další byl zasažen a jak? A jaké konkrétní následky měla moje trestná činnost na oběti i jejich okolí? Těmto otázkám se věnovali lektoři projektu Křehká šance II na prvním semináři s názvem „Dopady trestné činnosti a co já s tím?“, kterého se v úterý 30. 7. 2019 účastnilo dvanáct odsouzených ve Věznici Bělušice. Dvouhodinový seminář proběhl v rámci projektové aktivity Rozvoj restorativní praxe. Témata potřeb obětí se tak dostávají do prostředí vězeňského.

Živá diskuze probíhala k tématu možné nápravy trestného činu, a to jak náhrady škody majetkové, tak především k otázce omluvných dopisů. Jak vypadá upřímně míněný dopis oběti, z jakých důvodů jej odsouzení píší, jak to může vnímat oběť, co do omluvného dopisu nepatří, kdy dopis působí účelově? Velmi důležité otázky, na něž jsme v diskuzi hledali dobré odpovědi. V semináři byla použita také videonahrávka výpovědi oběti, která odsouzeným velmi osobně přiblížila následky trestného činu i další životní komplikace spojené s vypořádáním se s touto náročnou životní situací. 

Z reakcí účastníků vyplývá, že se zamysleli nad konkrétními dopady jejich trestné činnosti na konkrétní osoby, přemýšlí nad možnostmi nápravy. V práci na těchto tématech budou někteří pokračovat v následné spolupráci se sociální pracovnicí věznice, která seminář společně s kolegy z Křehké šance II připravila.

Vzhledem k zájmu ze strany vedení Věznice Bělušice, odborných zaměstnanců i odsouzených budeme v seminářích v rámci rozvoje restorativní praxe ve věznicích pokračovat. Praxí seminářů ověřený lektorský manuál semináře včetně doprovodných materiálů bude následně předán odborným zaměstnancům věznice k využití v jejich každodenní práci s odsouzenými na tématech náhledu na trestnou činnost, přijetí zodpovědnosti pachatele a následně nápravy v konkrétní podobě.

 

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.