Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

BĚLUŠICE 26. dubna (VS ČR) V minulém týdnu proběhl ve Věznici Bělušice v rámci projektu česko-saské spolupráce třídenní workshop za účasti kolegů ze Saska.

Po dvou letech Coronavirových opatřeních jsme se konečně mohli aktivně zapojit do přeshraničního projektu Justice CZ-SN, jehož cílem je zvýšení intenzity spolupráce justičních orgánů. Zaměstnanci čtyř věznic z České republiky a čtyř věznic ze Saska si v rámci společných aktivit vyměňují zkušenosti a budují si kontaktní síť se záměrem co nejúčinnějšího boje proti kriminalitě a recidivě v pohraničním regionu. Jednou z těchto aktivit byl ve dnech od 19.04. do 21.04.2022 workshop ve Věznici Bělušice.

Hallo Nachbar! Takto v duchu projektu ředitel věznice plk. Mgr. Ondřej Kroupa přivítal pět zástupců věznice ve Waldheimu. Jednalo se jak o vedoucí pracovníky, tak o odborné zaměstnance z oblasti výkonu trestu a zabezpečení. Za Věznici Bělušice se workshopu zúčastnili zkušení pracovníci odborného zacházení a další zaměstnanci věznice z několika oddělení. Program byl opravdu pestrý, na začátku Mgr. Michaela Veselá jménem Ministerstva spravedlnosti ČR krátce představila projekt, pak ředitel věznice prostřednictvím připravené prezentace věznici a následovala prohlídka věznice “zevnějšku“ (autopark, přilehlá pracoviště, psinec, vnější zabezpečení, okrasná zahrada…). Druhý den se účastníci workshopu měli možnost seznámit se specifiky dalších částí “uvnitř“ věznice (zdravotnické středisko, uzavřené oddělení, specializovaný oddíl pro odsouzené s poruchou osobnosti a chování způsobenou užíváním návykových látek, návštěvní místnost, výzbroj a výstroj příslušníků VS ČR, systém střežení…). Poslední den byl věnován odbornému zacházení s vězněnými osobami.

Kolegové a kolegyně ze Saska se velice zajímali o fungování věznice, padlo mnoho otázek a mnoho odpovědí. Věříme, že naší spolupráci budeme moci nadále rozvíjet a odpovídat si vzájemně na další otázky související s naší prací. Příležitost k tomu budeme mít koncem května letošního roku, kdy proběhne workshop ve Waldheimu. 

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.