Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

Během pandemie o skok výše

Dostupná online komunikace je ve Věznici Bělušice využívána nejen interně v rámci věznice k poradám, přijímacím, zařazovacím komisím k urychlení předávání informací, ale i externě - například v rámci vyšetřování ke spolupráci s orgány činnými v trestním řízení, k rozhodnutí soudu o podmíněném propuštění, tak i odsouzenými ke kontaktu s rodinami a neziskovými organizacemi.

K udržení sociálních vazeb odsouzených s rodinami je využívána platforma Skype. V době covidové, kdy byly návštěvy blízkých osob ve věznici zakázány, byl využíván většinou odsouzených nacházejících se ve Věznici Bělušice. Během roku 2020 se uskutečnilo více než tři tisíce videohovorů. Skype je  využíván i současné době, kdy došlo k částečnému rozvolnění a omezený návštěvní styk byl již povolen. Vězni tuto možnost spojení s rodinou jako náhradu za návštěvy stále mohou využívat a tak udržovat kontakt s rodinami, který je velmi důležitý. V průběhu pandemie došlo ke kapacitnímu navýšení počítačů, a tak v současné době probíhá přes čtyři sta hovorů měsíčně. Digitální spojení jsou dále využívána i k realizaci projektů v rámci workshopu na témata směřující ke snižování dynamických rizikových faktorů odsouzených, jako jsou např. „Trhy práce, Finanční gramotnost, Adiktologie, Dluhová poradna, Čeština pro vietnamce, Protidrogové programy, které jsou realizovány na základě dlouhodobé spolupráce s organizací Volante a Mostem k naději. Pro zaměstnance nově probíhají kurzy německého jazyka, jak pro začátečníky, tak pokročilé pořádané agenturou Parole s.r.o.. V blízké době se pro vězně chystají další projekty, na kterých bude věznice participovat s Mezinárodním vězeňským společenstvím a Oblastní charitou Česká Kamenice.

Věznice Bělušice během veškerých aktivit dodržuje všechna protiepidemiologická opatření, která jsou aktuálně v ČR platná. (DVra)

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.