Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

Okrasná zahrada Věznice Bělušice slouží již pátým rokem i k chovu včelstev

 

 

Včelnice na okrasné zahradě Věznice Bělušice začíná letos svou pátou sezónu. Již v roce 2016 přišlo naše generální ředitelství VS ČR  s návrhem zavést chov včel v rámci věznic České republiky. Byl jsem požádán tehdejším vedoucím výkonu trestu Mgr. Kroupou (současným ředitelem věznice plk. Mgr. Kroupou MBA), abych se této aktivity zaměřené na vzdělávání odsouzených ujal. Úkol zněl jasně, absolvovat školení na Středním odborném učilišti včelařském v Nasavrkách (mezi studenty a frekventanty známém jako NASA) a zavést chov včel ve Věznici Bělušice.

Společně s kolegou vychovatelem Josefem Gertnerem, který nás letos tak náhle a předčasně opustil, jsme vyrazili do NASA a během jednoho víkendu nasáli esenci vědomostí, týkajících se oboru, o kterém jsme do té doby, neměli oba ani ponětí. Byla nakoupena odborná literatura, včelařství věnovaná DVD a první čtyři úly s těmi nejzákladnějšími potřebami pro chov včel a ve Výzkumném ústavu včelařském v Dole u Prahy byla objednána naše první čtyři včelstva. Oddělky Včely medonosné kraňské (Apis mellifica carnica), které jsme v červnu roku 2017 osadili do úlů na naší okrasné zahradě.

Byl proveden výběr prvních odsouzených, kteří museli vedle zájmu o chov včel, podmínek splňujících opuštění věznice, projevit především fyzickou zdatnost a vytrvalost, neboť na okrasné zahradě na nás čekala opravdu velká spousta práce. Naše první stanoviště ze zakopaných betonových truhlíků na květiny brzy nestačilo našim představám a započala se velkorysá výstavba včelnice ve stráni nad budovou bývalého vepřínu. Ta se v té době rovněž začala proměňovat v moderně vybavené zázemí včelařů a zahradníků a také prostor pro pořádání návštěv pro odsouzené (vznikl zde také vzdělávací sál se sociálním zařízením). 

Brzy jsme vykopali základy i pro druhou pergolu určenou pro oddělky, které jsme se naučili sami odchovat. Se stavebními úpravami nám pomáhá a svými zkušenostmi radí kolega vychovatel Jan Žáčik a o zeleň kolem včelnice se postaral další z kolegů, bývalý vychovatel Petr Havlín, který se léta věnuje pěstování a úpravě bonsaí a postaral se také o stylovou úpravu křovin a stromů na zahradě. Tak postupně vznikala takřka zenová zahrada s Torii branou a jezírkem s typickým orientálním můstkem a dalšími doplňky, kde jako zenový chrám vyrostly dvě pergoly s včelími úly.

Na poradu a pomoc jsem našel zkušeného včelaře z Lužic, který nám dodnes pomáhá s léčbou varroázy (kolem vánoc se úly musí ošetřit speciálním aerosolem s léčivou látkou Varidol, aby včely mohly zimovat bez parazitických roztočů). Pepu Gertnera vystřídal u včel kolega vychovatel Petr Kotek, se kterým jsme znovu absolvovali školení v NASA a společně se o naše včely a frekventanty aktivity Včelařství, staráme dodnes. 

Včelařská místnost byla rozšířena a postupně vybavena vším potřebným pro zdárný odchov včel i zpracování včelích produktů. Výkonný elektrický medomet sloužící k vytáčení medu z rámků, parní vařák na vosk k těžbě vosku, lis na mezistěny, nebo formy k odlévání svíček. 

Dále byl pořízen unikátní soubor vzdělávacích panelů, které bychom rádi osadili v samostatném přístřešku pod včelnicí, kam by do budoucna mohli zavítat nejen naši odsouzení, ale i určitě studenti škol při tradičních přednáškách pro školy pořádaných naší věznicí. Prohlídkový okruh by začínal ve včelařské místnosti, kde se návštěvníkům dostane náš odborný výklad a pokračovat budou, již vybaveni ochrannými klobouky po novém schodišti do včelnice. 

Byl zakoupen i prosklený vzdělávací úl, v němž lze bez většího rizika nahlédnout do fascinujícího světa včel. Financování této aktivity je realizováno z programu prevence kriminality a protidrogového programu. Celkem bylo za uplynulé roky stočeno již 700 kg medu, který obdrželi zaměstnanci Věznice Bělušice, jako každoroční poděkování za jejich nelehkou práci. 

Pro potřeby vzdělávání našich odsouzených máme připraven výukový text „Základy včelaření“, aby se odsouzení mohli připravit ke zkoušce, kterou skládají formou testu. Ti, kteří zdárně zvládnou teorii, čeká praktická část na včelařské místnosti a přímo u včel na včelnici. Naší představou je, aby odsouzení, kteří projdou naší vzdělávací aktivitou Včelařství, získaly nejen dostatek znalostí a dovedností, které některým umožní začít s vlastním chovem včel, ale především, aby odsouzení naplňovali svůj volný čas smysluplnou činností, naučili se trpělivosti, pořádku a důslednosti, kterých je při práci se včelami potřeba. Kontakt s dokonalým superorganismem, jakým včely jsou, dává každému možnost k zamyšlení nad úžasnou souhrou a bezpodmínečnou spoluprací všech jednotlivců, bez které by včelstva nemohla fungovat ani existovat. Naše civilizace dnes stojí před závažnými otázkami, celý svět trápí pandemie coronaviru, ekologické problémy, nárůst násilí, kriminality a řada dalších otázek, které můžeme zdárně vyřešit jedině, budeme-li všichni spolupracovat a jednat podobně jako včely. V duchu poslání vězeňské služby to znamená naučit naše odsouzené jednat v mezilidských vztazích vždy v souladu se zákonem. (Eminger David)

 

 

            

           

 

 

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.