Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

Odsouzení muži kategorie dozor, vykonávají trestu v objektu na Krnovské ulici, který patřil původně armádě České republiky. Do roku 2009 zde vykonávali trestní opatření také mladiství odsouzení a také dospělí muži kategorie dohled, dozor. Rozkazem ministra spravedlnosti byla dnem 1.1.2009 zřízena v Opavě Věznice a ústav pro výkon zabezpečovací detence s jejím výkonem právě na Krnovské ulici. Vzhledem k pozvolnému naplňování ústavu pro výkon zabezpečovací detence, je část objektu vyhrazena odsouzeným mužům, kdy kapacita na 4m2 činí 143.

Zacházení s odsouzenýmiPři zacházení se všemi kategoriemi odsouzených je zejména sledována oblast vzdělávání, pracovního zařazení, speciálně-výchovných a terapeutických postupů, zájmových činností a utváření vnějších vztahů. Jedním z hlavních cílů uvědomění si viny a komplexní příprava na bezproblémový přechod z vězeňského prostředí do civilního života. Toto je, spolu s charakterem osobnosti odsouzeného a druhem trestné činnosti, zohledňováno speciálními pedagogy při sestavování individuálních programů zacházení. Praxe ukazuje na zájem odsouzených o nabízené alternativy činností, nestává se, že by musel být striktně stanoven pouze minimální program zacházení. Dalším typem zacházení jsou volnočasové aktivity, které se těší velké oblibě odsouzených, např.: 

  • Akvaristický kroužek
  • Kroužek vaření
  • Kroužek základů práce na PC
  • Dřevomodelářský a modelářský kroužek
  • Kroužek základů německého jazyka
  • Kroužky zaměřené na sportovní aktivity
  • Šachový kroužek

Mezi činnosti, které mají užitek také pro veřejnost, je dřevomodelářský kroužek. Odsouzení zde vyrábějí hračky např. na rozvíjení jemné motoriky, známé kreslené postavičky, které jsou následně věnovány dětem do mateřských škol v Opavě.

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X