Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

OPAVA 17. října (VS ČR) - Minulý týden se ve Věznici a ústavu pro výkon zabezpečovací detence uskutečnil již třetí ročník Interkontinentálního online šachového mistrovství pro vězně. Za opavskou detenci se turnaje zúčastnil tým složený ze čtyř chovanců detenčního ústavu.

Tento projekt je zaměřen na využívání šachu jako vzdělávacího nástroje a podporu sociální inkluze ve věznicích v různých částech světa. Hlavní myšlenkou turnaje je, že hra má na vězněné osoby pozitivní dopad, pomáhá jim vyrovnávat se s depresí, stresem a úzkostí a motivuje je ke změně k lepšímu. 

Turnaj se konal v online šachové herně a byl určen pro čtyřčlenné týmy, které reprezentují jakékoli nápravné zařízení, bez specifikace věku či pohlaví. 

Letošní ročník byl rekordní, kdy se turnaje zúčastnilo 118 týmů z celého světa. V naší osmičlenné skupině zemí jsme se utkali se Srbskem, Německem, Holandskem, Zimbabwe, Rumunskem, Řeckem a Slovinskem.

Týmu se povedlo 3x zvítězit, 1x remizovat a 3x odešel poražen. Celkově to stačilo na skvělé 5. místo, kdy o našem umístění rozhodl pomocný bod ve prospěch Slovinska na 4. místě. Z naší skupiny postoupilo Rumunsko a Srbsko.

Každý z účastníků přispěl k celkovému bodovému zisku nějakými výhrami či remízami a celkové výsledky byly v mezinárodní konkurenci opět lepší než loni.

Před samotným mistrovstvím byla nutná průběžná příprava a tréninky hráčů, které, stejně jako celý průběh turnaje, zajišťovali příslušníci, odborní zaměstnanci a speciální pedagog.

Poděkování patří také našim informatikům za technickou podporu.

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.