Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

OPAVA 14. června (VS ČR) - V současné době jsou v naší věznici buďto krátce po realizaci nebo v jejím průběhu hned tři projekty financované z Norských fondů. Proto k nám včera zavítaly kolegyně z Norska, aby si prohlédly prostory a dověděly se, jakým přínosem tyto projekty jsou.

Prvním ze zmíněných projektů byly opravy prostor pro realizaci programu "Motivátor" v objektu Detenčního ústavu, které byly dokončeny počátkem tohoto roku. Od té doby v moderně vybaveném terapeutickém centru program probíhá pod vedením odborných zaměstnanců, kteří byli pro realizaci "Motivátora" v loňském roce školeni právě v Norsku. Opravené prostory však nemusí sloužit pouze pro činnosti tohoto programu, ale i pro další aktivity vězněných osob. Celkově se provedenými stavebními úpravami a materiálovým vybavením zvýšila úroveň pracovního prostředí, ve kterém se terapeutický tým věnuje chovancům. Výše uvedené u chovanců přispívá ke snížení negativních dopadů věznění a k jejich motivaci na sobě ve výkonu zabezpečovací detence pracovat.

Druhým, právě probíhajícím, projektem je rekonstrukce ústavního hřiště také v areálu Detenčního ústavu. Dokončení je plánováno ještě v tomto měsíci, a i zde bude prostředí využíváno k terapeutickým činnostem s chovanci. Odborný personál tak může při své práci s vězněnými osobami využít prostory hřiště, travnaté plochy, pergoly či skleníku a pozitivně tak působit na chovance, což může výrazně zvýšit motivaci k případné změně zabezpečovací detence v ústavní ochranné léčení.

A posledním, třetím, projektem je vybudování venkovní terapeutické zóny pro práci s odsouzenými ve specializovaných oddílech pro výkon ochranných léčení s možností realizovat léčebně terapeutické aktivity ve venkovních prostorách objektu věznice na Olomoucké ulici. Tato investiční akce je teprve v počátku, ale předpokládá se, že zóna bude po dokončení využívána například pro pracovní terapie, relaxaci, uvolnění negativních pocitů či odbourávání stresu, čemuž venkovní prostředí napomáhá a využívá léčivý vliv přírody na člověka.

  

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.