Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

Ve středu 12. září navštívila opavskou věznici hraběnka Mathilda Nostitzová, která před osmnácti lety přivezla do České republiky bílou panenku, nazývanou "panenka Kiwanis". Doprovázela ji paní Eva Pastušková, předsedkyně občanského sdružení Kiwanis klubu Ostrava.

Paní hraběnka chtěla věznici navštívit, protože odsouzené ženy již několik let bílé panenky šijí. Hraběnku přivítal ředitel věznice spolu s vedoucím oddělení výkonu trestu. Kromě prohlídky věznice projevila hraběnka zájem také o rozhovor s jednou z odsouzených, která se na šití panenek podílí největší mírou. Kromě toho šije také další hračky, které putují k dětským pacientům.

Odsouzené ženy a muži z Věznice v Heřmanicích za osmnáct let ušili již na 50 tisíc kusů panenek, které  dělají radost dětským pacientům v moravských nemocnicích. Děti v nemocnicích mohou na panenky malovat a ukazovat lékařům, kde je bolí a obráceně lékaři využívají panenky, aby dětem znázornili, kde mají zdravotní problém. Proto se také z věznice přemístily společně s vychovatelkou, která nad šitím panenek dohlíží, do Slezské nemocnice v Opavě, kde předaly dětským pacientům látkové panenky.

Hraběnka Mathilda Nostitzová panenku objevila v Norsku, kde byla se svým manželem, který jako diplomat cestoval po světě. Z Československa, kde žila na zámku v Plané byla s rodinou nucena odejít v roce 1948. V současné době žije střídavě v Itáli a České republice. Již více než 20 let pomáhá lidem se zrakovým postižením a stala se patronkou Klubu držitelů vodících psů.

  kag

foto (J.Krušina)

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.