Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

OPAVA 16. února (VS ČR) - V průběhu celého dne proběhlo ve středu v opavské věznici a detenčním ústavu natáčení materiálu, který bude prezentovat projekty, jež byly v posledních několika letech v naší věznici financovány z Norských fondů.

Prvním z těchto projektů je program Motivátor, který se realizuje v detenčním ústavu. Díky norským financím se v roce 2023 opravily prostory, kde Motivátor probíhá. Od té doby v moderně vybaveném terapeutickém centru program probíhá pod vedením odborných zaměstnanců, kteří byli pro realizaci "Motivátora" školeni právě v Norsku. Opravené prostory však nemusí sloužit pouze pro činnosti tohoto programu, ale i pro další aktivity chovanců detenčního ústavu. Celkově se provedenými stavebními úpravami a materiálovým vybavením zvýšila úroveň pracovního prostředí, ve kterém se terapeutický tým věnuje chovancům. Výše uvedené přispívá ke snížení negativních dopadů věznění a k motivaci na sobě ve výkonu zabezpečovací detence pracovat.

Druhým projektem byla rekonstrukce ústavního hřiště také v areálu Detenčního ústavu. Zde bude prostředí využíváno k terapeutickým činnostem s chovanci. Odborný personál tak může při své práci s vězněnými osobami využít prostory hřiště, travnaté plochy, pergoly či skleníku a pozitivně tak působit na chovance, což může výrazně zvýšit motivaci k případné změně zabezpečovací detence v ústavní ochranné léčení.

A posledním, třetím, projektem bylo zpracování manuálu pro výkon ochranných léčení ve výkonu trestu odnětí svobody a vybudování venkovní terapeutické zóny pro práci s odsouzenými ve specializovaných oddílech s tím, že zde bude možné realizovat léčebně terapeutické aktivity ve venkovních prostorách objektu věznice na Olomoucké ulici. Zóna bude využívána například pro pracovní terapie, relaxaci, uvolnění negativních pocitů či odbourávání stresu, čemuž venkovní prostředí napomáhá a využívá léčivý vliv přírody na člověka.

Natáčecí štáb tak získal materiál, ve kterém budou jednotlivé projekty prezentovány jak ze strany zaměstnanců, kteří v rámci programů pracují, tak samotnými chovanci a odsouzenými, kteří těmito programy prošli. 

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.