Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

OPAVA 24. dubna 2023 (VS ČR) - Před pár dny byl v opavském detenčním ústavu závěrečným setkáním a vyhodnocením ukončen standardizovaný program Motivátor, který byl, po předchozí přípravě, premiérově realizován od počátku tohoto roku s vybranými chovanci výkonu zabezpečovací detence.

Program Motivátor je součástí projektu „Snižování rizik odsouzených prostřednictvím intervenčních programů“, který je financován z Norských fondů. Jeho pilotáž metodicky vede psychologické pracoviště Odboru výkonu vazby a trestu a v současné době probíhá ve čtyřech zařízeních Vězeňské služby ČR. Samotný program probíhal v nově zrekonstruovaném terapeutickém centru, což bylo, spolu s vybavením moderními pomůckami, rovněž financováno prostřednictvím Norských fondů. Program Motivátor na úvod absolvovalo v období od ledna do března celkem 10 chovanců ve dvou skupinách. Zúčastnili se vždy patnácti skupinových sezení v celkové délce 30 hodin.

Absolventům bylo předáno certifikované osvědčení o absolvování za účasti terapeutického týmu a vedoucího oddělení výkonu zabezpečovací detence. Lektory tohoto programu, kteří se na přelomu dubna a května loňského roku zúčastnili školení v Norku, byli dva psychologové a speciální pedagog oddělení výkonu zabezpečovací detence a adiktolog věznice. Chovanci při neformálním závěrečném vyhodnocení s drobným občerstvením poskytli pozitivní zpětnou vazbu a poděkovali lektorům za jejich práci a možnost sdílet celý program, přestože pro některé z nich, jak sami přiznali, byl intenzivní průběh programu náročný.

Vedle jiných aktivit může účast v programu lépe připravit a motivovat chovance na případnou změnu zabezpečovací detence v ústavní ochranné léčení. Po pozitivních zkušenostech plánují lektoři realizovat program Motivátor v prostředí výkonu zabezpečovací detence s vhodnými uchazeči i v dalším období.

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.