Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

OPAVA - 20. července (VS ČR) - Před pár týdny proběhlo v naší věznici, ve Specializovaném oddíle pro výkon ochranných léčení, setkání absolventek léčebného programu. Po období pandemie mohlo proběhnout opět osobní setkání abstinujících bývalých odsouzených s těmi, které léčbou procházejí v současné době.

Na setkání dorazilo 15 absolventek. Doba, po kterou od odchodu z výkonu trestu odnětí svobody abstinují, se pohybuje od 9 měsíců až po 10 let.

Svědectví o svém životě, úskalích udržení se v abstinenci a o zvládání nároků civilního života se střídala s posilující intervencí personálu i oceněním ze strany všech zúčastněných. 

Výraznou myšlenkou všech zúčastněných bylo, že jim léčba ve výkonu trestu zachránila život. U dlouhodobě abstinujících účastnic bylo velkým přínosem zjištění o jejich změnách a radostech, kariérním i osobnostním růstu, včetně studia vysokých škol, nástaveb atd. 

Pozitivní obraz dotvořily reakce z řad současných odsouzených k naší bývalé odsouzené Lence, která v současnosti pracuje jako sociální pracovnice. Lenka si chce nyní prohloubit své vzdělání psychoterapeutickým výcvikem a uzavře se tak kruh pomoci od léčené odsouzené k bývalé odsouzené, která sama pomáhá léčit závislé osoby. Význam setkání tak překračuje pouhý motivační prvek pro udržení či uvěření možnosti abstinence. Všechen personál specializovaného oddílu velmi těší, že jejich dlouhodobá práce získává další smysl, který k nám promlouvá v čase trvání klubu.

 

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.