Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

Vlivem okolností spojených s pandemií budou letošní Vánoce jiné pro všechny. Včetně odsouzených žen v opavské věznici.

Každoročně je adventní čas za mřížemi obdobím velmi citlivým a náročným. Na odsouzené ženy doléhá odloučení od rodin, více než kdy jindy si uvědomují dopady uvěznění. Přesto se snaží trávit tento čas co nejpříjemněji, pečou cukroví, vyrábí dárky, kterými chtějí potěšit své blízké. V minulých letech měly možnost tyto výrobky a dárky předat rodinám v průběhu návštěv, ve výjimečných případech, kdy jim bylo uděleno přerušení trestu, mohly dárky položit pod stromek přímo ve svých domovech.

Toto ovšem v současné době možné není. Z důvodu omezení v souvislosti s pandemií Covid-19 nemají odsouzené ženy možnost návštěv, stejně tak není možné udělovat přerušení trestu ani nemají možnost jít v doprovodu personálu na vycházku do města. Aktuálně návštěvy probíhají prostřednictvím Skype hovorů, což na jednu stranu znamená vymizení nenahraditelné fyzické blízkosti, na druhou stranu však mohou odsouzené ženy nahlédnout přímo do svých domovů a spatřit i ty členy rodiny, kteří by neměli možnost účastnit se návštěvy přímo ve věznici. 

Oproti jiným létům neprobíhají ani tradiční adventní koncerty či divadelní představení. Tuto formu zpestření je možné prožít pouze v rámci svého uzavřeného kolektivu.

To, že pak přijde Štědrý den, který z pohledu jídelníčku nabízí opravdu vánoční menu, bývá zlomem. Blížící se konec roku a hlavně začátek roku nového je světlým bodem. Pro mnohé znamená nový rok přiblížení se konci trestu…

A zde pohled na „jiné“ Vánoce přímo očima odsouzených žen:

Vánoce ve vězení v době Covidové

J. P., délka trestu 15 let, ve vězení osmé Vánoce: Všeobecná opatření ve věznici jsou snesitelná. Bohužel omezení v zákazu návštěv svých rodin a blízkých jsou doslova trýznivá. A to především v tento čas vánoční. Je nám umožněno komunikovat přes videohovor, kde se můžeme s rodinou vidět, ale tu bezprostřední blízkost, která je doopravdy potřeba, tu nedokáže nahradit nic!

M. Š., délka trestu 3 roky, ve vězení třetí Vánoce: Tyto vánoce jsou těžší a smutnější. Proč? Je to už strašně dlouho, co jsem mohla naposledy obejmout své děti. Od března jsme bez klasických návštěv a nyní funguje pouze Skype. Jsme rády, že je můžeme alespoň vidět, ale chybí nám ten fyzický kontakt s nimi. Objetí, pohlazení (cítit to lidské teplo, blízkost…). Kvůli pandemii, která už trvá moc dlouho, vnímám odcizení od svých dětí a blízkých.

A. F., délka trestu 2 roky, ve vězení druhé Vánoce: Čím jsou tyto vánoce odlišné od minulých? Správná otázka. Minulé vánoce pro mě byly první ve vězení. Až mě překvapilo, kolik žen v kriminále prožívá tak dobrou náladu. Těšily jsme se na návštěvy, dělaly jsme různé dárky. Tento rok to tak není. Nemáme návštěvy, člověk se nemá kam posunout. Jako kdyby vězení z ničeho nic uhaslo do temnoty smutků. Ač se člověk snaží to brát, jak může, Skype není obejmutí rodiny nebo pusa, která člověka podrží. Rodina je ve vězení základ a to my tady teď už dlouho nemáme. Covid nám všem změnil život. Doufám, že už bude snad vše dobré…

 

Bc. Barbora Šumberová – tisková mluvčí

Mgr. Hana Valečková - psycholožka

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.