Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

Po roce se opět konal dne 17. listopadu 2017 Klub abstinujících klientek Specializovaného oddílu Věznice a ústavu pro VZD Opava. V letošním roce klub navštívilo celkem 14 bývalých klientek. Některé z nich jezdí pravidelně, což svědčí o tom, že se po propuštění postavily na vlastní nohy a abstinenci, i když někdy obtížně, zvládají.

O tom, jak to zvládnout, a že to není vždy jednoduché, velmi otevřeně všechny hovořily. Byly chvíle, kdy povídání bylo velmi vážné, a všichni se zaujetím poslouchali. Došlo jak na slzy, tak na úsměvy.

Pro současné odsouzené, které si ještě odpykávají trest odnětí svobody, je velmi důležité slyšet všechna ta slova. Jedna věc je, když jim tým složený z odborníků vykládá, co všechno je čeká a čeho se musí vyvarovat, co by naopak měly dělat a druhá věc je, když jim přijde o situaci povykládat někdo, kdo si to vše zažil na vlastní kůži a ukáže jim, že to všechno jde zvládnout, budou-li chtít.

Je to každý rok stejné, ale stále důležité. Při poslouchání jejich slov je naprosto jasné, že toho všeho by jen stěží dokázaly, kdyby se neřídily radami zkušených odborníků a také doléčovacích center, kdy se ukazuje, že jejich fungování je velmi důležité.

 

kag

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X