Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

OPAVA 26. října (VS ČR) - Během úterního dopoledne ožila kulturní místnost jednoho z oddílů výkonu trestu netradičním programem. Svůj edukační koncert nám zde předvedl opavský klavírista, skladatel a učitel hudby Dominik Fajkus.

Dominik je jedním z těch hudebníků, kteří chtějí vážnou hudbu a její krásu přiblížit co nejširšímu publiku.

Sám se k hudbě dostal ve věku 18 let a během více než deseti let spolupracoval na mnoha zajímavých projektech. Jedním z nich jsou právě tyto edukační koncerty, se kterými vystupuje před diváky napříč všemi věkovými skupinami od dětí v mateřských školách až po seniory. A nyní, zcela poprvé, ve výkonu trestu před odsouzenými ženami.

Vzhledem k tomu, že Dominik Fajkus pochází z Opavy a má povědomí o práci ve vězeňském prostředí skrze své rodinné příslušníky či známé, kteří u nás pracují, napadla ho myšlenka ukázat, že hudba není jen ta populární, ale i vážná, zkusit rozšířit obzory odsouzených nebo je případně přivést k nové zálibě či vnímání hudby. Edukační koncert vnímá jako motivaci pro život po výkonu trestu.

Tohle vše se zajisté povedlo. Několik odsouzených žen se netajilo tím, že takové pojetí vážné hudby zažily poprvé v životě a moc se jim líbilo. Jedna dokonce přiznala, že ji koncert přiměl k myšlence zkusit hru na klavír po propuštění.

Můžeme proto soudit, že tento zážitek byl jistě kvalitní přidanou hodnotou, uspořádání koncertu mělo smysl a budeme se těšit na další. Ať už v naší, nebo některé z dalších věznic. 

 

bas

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.