Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

OPAVA 22. dubna (VS ČR) - V minulém týdnu byl úspěšně zakončen kurz žurnalistiky pro odsouzené osoby.

V souvislosti s tím se také v naší věznici uskutečnila beseda odsouzených žen s hosty z občanského sdružení Za branou a docentkou Lenkou Waschkovou Císařovou, vyučující Katedry mediálních studií a žurnalistiky Masarykovy univerzity Brno. 

Jak došlo k neobvyklému spojení? Paní docentku Lenku Waschkovou Císařovou zaujal projekt občanského sdružení Za branou, což byla Literární soutěž pro vězněné osoby. Aby vyzkoušela, zda a jak by odsouzení autoři dokázali napsat text pro média, věnovala se spolu s kolegy z katedry v posledním roce vlastnímu projektu "Jak napsat příběh pro média" ve formě korespondenčního kurzu pro odsouzené osoby. Celkem se do něj zapojilo 5 odsouzených osob, z toho 2 ženy z opavské věznice. Obě shodou okolností výrazně uspěly i v literární soutěži Za branou. Kurz poté úspěšně dokončily a v rámci setkání s paní Waschkovou Císařovou a zástupci spolku Za branou převzaly certifikát o jeho absolvování. 

Veřejnost se s jejich texty již brzy seznámí. V tuto chvíli přikládáme pro zajímavost text jedné ze dvou úspěšných absolventek, která se rozepsala o běžeckém závodě Opavská míle, který se mezi Opavany těší velké oblibě . 

Beseda kromě slavnostního momentu ukázala, že odsouzené ženy sledují společenské dění a dokáží definovat společenská témata, o nichž by se podle nich mělo více hovořit či psát.

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.